Afbeelding
Foto: Angela van Erven

Anton Pieck Museum officieel heropend

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Op de geboortedag van de naamgever is het Anton Pieck Museum vanmiddag officieel heropend door burgemeester Marleen Sanderse. De opening betekende eveneens de lancering van drie nieuwe, unieke tentoonstellingen.

Renovatie

Het museum aan de Noordwal was de afgelopen drie maanden gesloten in verband met een grondige renovatie. Nadat vorig jaar het dak al onder handen werd genomen was nu de binnenzijde aan een opknapbeurt toe. De gemeente Hattem is eigenaar van het pand. In goede samenwerking met het museum werden plannen gemaakt om het pand te verduurzamen. Het museum is klimatologisch aangepast voor een goede conservering van de collectie. De nieuwe luchtbehandeling zorgt ook voor een gezondere omgeving voor de bezoekers en de vrijwilligers. Om het gebouw voor iedereen toegankelijk te maken werd een lift geïnstalleerd.

Opening

Na de opening van voorzitter Maaike van der Sluis van het Anton Pieck Museum kreeg TV-presentatrice Margje Fikse het woord. Zij loodste de aanwezigheden vlot en  in een boeiend vraaggesprek door het openingsprogramma.

Met burgemeester Sanderse ging het gesprek over hoe het Pieckmuseum en Hattem onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Door de aanpassingen op gebied van duurzaamheid en toegankelijkheid is het museum weer klaar voor de toekomst. Met een druk op de knop opende de burgermoeder het vernieuwde museum en werd de nieuwe lift in gebruik genomen.

Herinneringen

Met kleinzonen Hans van Lier en Erik Pieck werden herinneringen aan hun grootvader opgehaald. Conservator Judith Bartel vertelde meer over de nieuwe tentoonstellingen: De Olieverven van Pieck, de ontwerptekeningen voor het sprookje van De Wolf en de Zeven Geitjes in de Efteling en de grappige illustraties van Marius van Dokkum die hij maakte voor de prentenboekenserie over Opa Jan.

Tot slot kwam Marius van Dokkum aan het woord die aangaf een groot bewonderaar van Pieck te zijn.

Daarna was er volop de gelegenheid voor de genodigden om de nieuwe exposities en de inrichting van het museum te bewonderen.

Meer over de opening in de Hattemer van volgende week.

Kleinzoon Hans van Lier haalt samen met Margje Fikse herinneringen op aan zijn grootvader Anton Pieck.
Kleinzoon Erik Pieck
Marius van Dokkum geeft tekst en uitleg over zijn nieuwe tentoonstelling in het Anton Pieck Museum.