Afbeelding
Foto: .

Voedselbanken voor bijen geopend

Algemeen

HATTEM - Slecht nieuws voor bijen: de helft van de Nederlandse tuinen blijft betegeld of bedekt met kunstgras of beton, wat rampzalig is voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening. Uit onderzoek blijkt dat de afname van insecten zo’n 75 procent is. The Pollinators maakt zich al jaren sterk voor het behoud van deze essentiële bestuivers. 

Een recordaantal van boven de 4000 particuliere Voedselbanken voor Bijen heeft de deuren geopend om zo’n 140.000 gratis voedselpakketten - zakjes inheems bloemzaad - uit te delen. Deze voedselbanken zijn te vinden op www.voerdebijbij.nl, waar je via een digitale kaart een afspraak kunt maken om je eigen gratis voedselpakket voor de bij op te halen. De oproep is om de zakjes met zaad nog even te bewaren en samen met de rest van Nederland op de Nationale Zaaidag - 22 april - te zaaien. Ook in Hattem kun je terecht bij de diverse bijenvoedselbanken. Kijk op https://voerdebijbij.nl/voedselbanken voor de deelnemers.

“De vroegere lentes in combinatie met de betegelde Nederlandse tuinen zijn een bedreiging voor de wilde bijensoorten. Om deze belangrijke insecten een overlevingskans te geven zijn inheemse bloemen en planten in de tuin steeds belangrijker. Door ervoor te zorgen dat er in jouw tuin een bloemenperk staat, draag je direct bij aan meer biodiversiteit. Naast prachtig dus ook direct heel impactvol,” aldus Nils van Rooijen, Plantenecoloog, Wageningen Universiteit en Research.

The Pollinators streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende insecten. Dit doen ze niet alleen, maar samen met heel Nederland en de Nationale Zaaicoalitie, bestaande uit een gevarieerde groep partners zoals bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties.