Afbeelding
Foto: .

Collecte voor Belevingstuin Petralien

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - Van 22 april tot 27 april wordt gecollecteerd voor de Belevingstuin Petralien. Wil jij helpen met collecteren?

De belevingstuin moet komen aan de Groeneweg 2. Er is nog veel nodig voordat dat gebeurt. De belevingstuin is een ontspanningsplek voor kinderen met een fysieke en/of psychische beperking. Voor die kinderen zijn er weinig plekken om plezier te hebben en contact te maken met andere kinderen. Het initiatief van de belevingstuin komt van de familie Kroes. Dochter Petralien (9 jaar) is geboren met het Downsyndroom/AVSD/Nekafwijking en is twee jaar geleden geopereerd aan haar nek. Na de operatie moet Petralien drukke plekken vermijden en mag niet meer springen op haar geliefde trampoline. Virginie Lombi Kroes-Masaki geeft les op de Twijn aan kinderen met een beperking en heeft onderzoek gedaan bij de ouders, mantelzorgers, pgb’ers en de leerlingen. “Daaruit blijkt dat er weinig mogelijkheden zijn voor ontspanning in de vorm van een speel/belevingstuin voor deze doelgroep.” Zo is het idee ontstaan om een aangepaste speelplek te creëren voor Petralien en alle kinderen in de omgeving met een beperking. 

In fasen

“Fase 1 is de bouw van een dierenverblijf en een snoezelruimte. Die fase is bijna afgerond. Dankzij de inzet van handige klussers die alles zonder beloning doen. Fase 2 is het geschikt maken van het terrein voor de bloemen- en geurtuin en voor het plaatsen van aangepaste speeltoestellen. Aan deze fase wordt nu gewerkt en daarbij krijgen we geweldige steun van bedrijven en vrijwilligers. Fase 3 is de inrichting van de tuin met geurige en kleurige bloemen en planten. Er is een mooi ontwerp, waarvan binnenkort een 3D-animatie wordt gemaakt. We hopen dat we die tuin in mei kunnen aanleggen. Kinderen en (groot)ouders kunnen straks relaxen, te midden van geurige en kleurige bloemen En daarna willen we de tuin openen, eind juni, misschien medio juli. Tijdens fase 4 willen we nog aangepaste speeltoestellen plaatsen.”

Financiële steun

Of ze dat halen, is afhankelijk van het geld. “Aanvankelijk dachten we dat de belevingstuin, met gebouwen en toegankelijke oprit en bestrating in totaliteit zo’n € 80.000 zou gaan kosten. Aan de ene kant hebben we veel kortingen gekregen, aan de andere kant zijn de prijzen behoorlijk gestegen. Waar we nu voor gaan collecteren is fase 3, de tuin zelf dus. De kosten daarvan schatten we op een kleine € 20.000. We hebben enige tijd geleden een mooie toezegging gekregen van Old Grand-Dad, van de Nederlandse Golforganisatie. Ook de golfers zijn ons dus goed gezind! En we hebben fantastische reacties van het bedrijfsleven. Vaak krijgen we materialen met flinke korting en soms zelfs gratis!”

Benefietconcert

Op 28 juni is er een benefietconcert in de Gasthuiskerk. Dan treedt er een Letse familie op, die op tournee is door Noord-Europa. Oma speelt piano en orgel, pa en ma beiden cello, dochter (11 jaar) speelt viool, zoon (8 jaar) piano en tante dwarsfluit. De netto opbrengst is voor de belevingstuin.

Kroes-Masaki: “We hopen met de collecte veel geld op te halen en ook met het benefietconcert op 28 juni. Als mensen nu willen geven: alle gegevens van de bankrekening staan op de site www.belevingstuinpetralien.nl. Er is ook een doneerknop om het makkelijker te maken. Als we veel geld binnenhalen, gaan we in mei nog beginnen met de aanleg van de tuin!” De organisatie kan nog collectanten gebruiken. Opgave kan telefonisch of via whatsapp bij Virginie: 06-22595745.

Bron: RTV Hattem.