Afbeelding
Foto: ds. Wim Hortensius ((links) en dirigent Herman Weelink

Cantatedienst in Andreaskerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Op zondag 21 april vindt om 16.00 uur in de Hattemse Andreaskerk een cantatedienst plaats. In deze viering zingt de Andreascantorij de Bachcantate ‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’ (BWV 131). Cantor-dirigent Herman Weelink en dominee Wim Hortensius van de Protestantse Gemeente bereiden de dienst voor.

Een cantate is een klassiek stuk muziek, waar bij een kerkelijke cantate een Bijbeltekst in is verwerkt. “Zo’n cantate werd vanouds al gebruikt in een kerkdienst. Op 21 april voeren we ‘Aus der Tiefen’ ook uit in een eredienst. Zo komt ie het best tot zijn recht. Als we er een concert van zouden maken in de Marke zou het muziekstuk uit zijn context en ook nog eens buiten zijn omgeving worden uitgevoerd.” Wim Hortensius: “Het is een ‘gewone’ klassieke kerkdienst met een openingslied en een kyriegebed en andere gebeden. Verder lezen we een stuk uit de bijbel. In een korte uitleg zal ik vertellen wat dat Bijbelgedeelte en de cantate voor vandaag kunnen betekenen.”

Voorbereiding

Herman vertelt over de voorbereiding: “Meestal ligt het initiatief bij Wim als het gaat om diensten waar de Andreascantorij aan meewerkt. Hij komt met een tekst of thema en dan kom ik met een voorstel voor liederen. Ditmaal neemt de muziek zo’n grote plaats in dat het initiatief bij mij ligt.” Wim: “En nu mag ik de rest van de dienst inkleuren. Ik vind dat mooi werk. Je merkt dat die voorbereidingsgesprekken belangrijk zijn. Het is net of de chemie die er in zo’n gesprek is, terug te horen is in de dienst.”

Aan de Cantatedienst in de Grote - of Andreaskerk te Hattem werken mee: de Andreascantorij onder leiding van Herman Weelink, Gijsbert Westland – tenor, Harmen Severiens – bas, Orkest Capella di San Giovanni, Gerrit Hoving – orgel, ds Wim Hortensius – voorganger. De dienst begint om 16.00 uur

Entree: gratis, een bijdrage in de collecte is welkom.