Namens de familie van den Noort werd de tentoonstelling ingeleid door Marianne van den Noort.
Namens de familie van den Noort werd de tentoonstelling ingeleid door Marianne van den Noort. Foto: Angela van Erven

“Voerman senior is veel meer dan alleen een IJsselschilder”

Algemeen

HATTEM – In het kader van het 75-jarig bestaan van het Voerman Stadsmuseum is vanmiddag een grote overzichtstentoonstelling rond Jan Voerman senior geopend.

Beeld

“Deze speciale jubileumexpositie ‘Voerman senior’ brengt het leven en werk van de schilder in beeld. Tot op het laatste moment is hard gewerkt om deze tentoonstelling af te ronden”, zo gaf Voerman Stadsmuseum directeur Bertjan Schrader in zijn welkomstwoord aan. “De jubileumexpositie biedt een veelzijdige kijk op Voerman senior en toont diverse werken die nog niet eerder in het museum te zien zijn geweest. Het museum put hiervoor uit de eigen collectie, maar daarnaast zijn er ‘Voermannen’ te zien van de familie Van den Noort uit Den Haag, evenals kunstwerken die Wietse van den Noort heeft gemaakt.” Namens de familie werd de tentoonstelling ingeleid door Marianne van Noort. 

Veelzijdig

“Veel meer dan alleen een IJsselschilder”, dat zijn de woorden waarmee de unieke tentoonstelling begint. Jan Voerman senior is in 1857 geboren in Kampen. Het talent dat deze boerenzoon had voor tekenen en schilderen werd al op jonge leeftijd ontdekt. Middels prachtige duidelijke grafische vormgeving worden de bezoekers overzichtelijk door het leven van Jan Voerman geleid. Wat opvalt is hoe veelzijdig deze kunstenaar was. Voerman Senior overleed in 1941. Hij liet een groot oeuvre na. Tijdens de jubileumexpositie komen deze allemaal voorbij.

De nieuwe tentoonstelling is een voorloper voor de festiviteiten rondom de jubileumactiviteiten van het museum aan de Achterstraat. In juni staat een groot jubileumfeest op de agenda.

Voerman Stadsmuseum directeur Bertjan Schrader