Afbeelding
Foto: Angela van Erven

Raad stemt in met opvanglocatie Oekraïne

Algemeen

HATTEM – Ondanks de strubbelingen in de aanloop naar het proces heeft de gemeenteraad maandag ingestemd om bijna drie ton investeringskrediet beschikbaar te stellen om het voormalige Rode Kruis gebouw te transformeren tot een opvanglocatie voor 12 tot 18 Oekraïners.

Het raadsvoorstel was na een uitvoerige bespreking in de commissie Samenleving & Bestuur aangepast op de termijn van de opvang van maximaal 10 jaar en de invulling van het pand nadat de Oekraïners eruit zijn. Afgesproken is dit in samenspraak met de buurt en de raad wordt besproken.

De aanvullingen werden toegepast nadat bezorgde buurtbewoners zich overvallen voelden door het besluit en vraagtekens zetten bij de opvang. In de afgelopen week werden ook de vragen die door de politiek in een eerder stadium al waren gesteld beantwoord door het college. In de raad werd maandag gesproken van een onwenselijk gelopen proces waarbij het college steken heeft laten vallen. Met name het proces dat omwonenden niet in de planvorming zijn meegenomen omwille van de tijd werd het college zwaar aangerekend. De fracties van HattemCentraal, Lijst Borst en de VVD stemden tegen het voorstel. Met een meerderheid van 10 raadsleden van D66, PvdA/GL, D66 en CDA werd het voorstel om iets voor middernacht aanvaard.

Meer over de opvang van Oekraïners deze week in de papieren editie van de Hattemer.