Afbeelding
Foto: Chantal Lokate

Skatebaan blijft gesloten

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – De hekken rondom de skatebaan tussen de Hollewand en de Geldersedijk blijven voorlopig staan. De gemeente gaat eerst onderzoeken waar de skatebaan het beste tot zijn recht komt in dit gebied. Tot het onderzoek klaar is, blijft de skatebaan op slot.

Gesloten

Het is nog maar de vraag of de skatebaan, die in november 2023 op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gesloten werd, op deze locatie weer open gaat. De keuringsdienst werd ingeschakeld naar aanleiding van een ongeval op de skatebaan. Geconcludeerd werd dat de gemeente niet aansprakelijk was voor het ongeluk dat te wijten was aan gladheid door regenval. 

Uit nader onderzoek van de NVWA bleek echter wel dat de papieren niet volledig waren. Het benodigde certificaat, waaruit blijkt dat de skatebaan veilig is, bleek niet aanwezig in het stadhuis. Deze is ook niet meer boven water gekomen.

Open?

In de raad werd vanuit de fracties van HattemCentraal en het CDA al diverse malen gevraagd wanneer de baan weer open kan. Met het oog op de komende zomermaanden wil de jeugd weer naar buiten.

Wethouder Margriet Brouwer gaf begin dit jaar als antwoord op raadsvragen aan dat de gemeente druk bezig is om te kijken hoe in de behoefte van de jeugd kan worden voorzien. “Op dit moment bekijken we hoe we de inpassing daarvan ook goed kunnen doen. Aansluiten bij de wensen van de gebruikers, maar ook duurzaam passend in het geheel. Ik hoop binnen een aantal weken een totaalplan te kunnen presenteren.’’ 

Vervanging

Inmiddels blijkt dat het niet alleen een kwestie is van de juiste papieren vinden, om de skatebaan in de huidige vorm weer te openen. Aangegeven werd dat de vervanging van het skatepark op de huidige locatie past in de conceptuele gedachte van het inrichtingsplan van IKC-1, omdat de voorziening uitnodigt tot bewegen, spelen en ontmoeten op de voormalige ijsbaan. Hoe deze voorziening goed gebruikt kan worden in de toekomst, hangt samen met de invulling van het bestemmingsplan Woonzorgzone Geldersedijk, dat al twee jaar wacht op een beoordeling bij de Raad van State.

Beweging

De wethouder benadrukte tijdens het maandelijkse persuurtje vorige week nog maar eens dat de skatebaan een voorziening is waar veel kinderen gebruik van maken. “Het is goed om de jeugd in beweging te houden.” Een logische vraag is dan ook of, gezien de behoefte en de noodzaak van de jeugd om te bewegen, op korte termijn iets gedaan kan worden om de skatebaan in de zomermaanden te openen. Het antwoord van de wethouder is onverbiddelijk: “De skatebaan blijft op slot totdat het locatieonderzoek klaar is.” Op welke termijn dit is, kan op dit moment nog niet worden aangegeven.