Afbeelding
Foto: .

Dementiemonitor 2024

Algemeen

HATTEM - De Dementiemonitor 2024 is onlangs gestart. Iedere twee jaar voert Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dit grootschalige landelijke onderzoek uit onder mensen met dementie en hun mantelzorgers. De Dementiemonitor geeft inzicht in de behoeften van deze groepen. Ook kunnen de uitkomsten van het onderzoek leiden tot gerichte adviezen over de verbetering van regionale dementiezorg.

Oproep

Het Netwerk Dementie Geriatrie Oost-Veluwe en de afdeling Oost-Veluwe van Alzheimer Nederland roepen inwoners van de gemeente Hattem die dementie hebben en hun mantelzorgers op om deel te nemen aan het onderzoek. Het grootste deel van de mensen met dementie woont thuis. Juist die mensen en hun mantelzorgers worden uitgenodigd om mee te doen en een vragenlijst in te vullen. De vragenlijsten staan op www.dementiemonitor.nl. Het invullen duurt ongeveer 20 minuten voor mantelzorgers en 10 minuten voor mensen met dementie. Invullen kan tot en met 30 juni.

Verbeteren van dementiezorg

De Dementiemonitor is het enige landelijke onderzoek naar de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Door deel te nemen dragen zij direct bij aan het verbeteren van de dementiezorg in zowel landelijke als regionale context. Alleen bij een respons van minimaal 50 ingevulde vragenlijsten ontvangt het Netwerk Dementie Geriatrie Oost-Veluwe een rapport specifiek voor de gemeente Hattem met inzichten voor gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente, zorgverzekeraars en de landelijke politiek. Meer informatie over de Dementiemonitor 2024 staat op www.dementiemonitor.nl. In het najaar zullen daar de resultaten van het landelijke onderzoek beschikbaar zijn.