Afbeelding
Foto: Jan-Henk SLotman

Jubileum: tien jaar hulp bij anders leren eten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

HATTEM – Precies tien jaar geleden startte Jan-Henk Slotman met zijn gelijknamige diëtistenpraktijk. Reden voor een terug- en vooruitblik. Hoe begon hij? Wat veranderde er op voedingsgebied? En wat is de beste voedingstip na de feestdagen?

“Toen ik afstudeerde als diëtist, was er weinig werk”, begint Jan-Henk. “Daarom startte ik in 2014 vanuit passie mijn eigen diëtistenpraktijk. Eerst in Hasselt en Zwolle, later in Kampen en Meppel en tegenwoordig zit ik in Motus Hattem en Gezondheidscentrum Veldweg in Wezep. Het voelt als een voorrecht hier met zorgprofessionals samen te werken; bijvoorbeeld bij vragen over diabetes, sport en voeding.”

Meer fastfoodzaken

De grootste verandering sinds de start? “Er is meer overgewicht en het gaat echt slecht met suikerziekte en hart- en vaatproblemen.” Zijn verklaring hiervoor: het groeiende aantal fastfoodketens en dat we steeds meer bewerkte en kant-en-klaarproducten eten. “80 procent van de producten in de supermarkt voldoet niet aan de richtlijnen Goede Voeding. Reis je bijvoorbeeld veel per trein, dan zijn de verleidingen echt verschrikkelijk; in de kiosken ligt bijna niets gezonds. Ook bewegen we minder. Eerst zaten we op een gewone fiets, nu op een elektrische.”

Doelen of verwachtingen

Zelf veranderde hij in die tien jaar van idealist naar realist. “Ik merkte dat mensen vaak met hoge doelen komen, zoals snel veel willen afvallen. Op basis van tien jaar praktijkervaring vertel ik nu wat de cijfers zeggen. Zo ontstaan betere verwachtingen.” Verder ontdekte hij dat werken aan overgewicht en voeding bij klachten van maag, lever en darm hem goed liggen. Ook de sportkant van gezondheid spreekt hem aan; daarom geeft hij nu zelfs personal coaching en fitbegeleiding. “Met deze specialisaties help ik mezelf verbeteren met kennis en kunde. Hierdoor maak ik het verschil als expert in plaats van als generalist.”

Gezonde projecten

Blij wordt hij van zorgakkoorden als IZA en GALA, waarin gemeenten werken aan een gezonder Nederland. “Dit jaar start Hattem hierdoor met de Gecombineerde Leefstijlinterventie met het SLIMMER programma; een project voor duurzame gedragsverandering op het gebied van een gezonde leefstijl. Zelf ben ik hier ook bij betrokken.” Ook in Wezep ziet hij dat organisaties en initiatieven elkaar nu steeds meer vinden in overgewichtprojecten.

Crashdieet

Zo na de feestdagen is het trouwens weer tijd voor goede afslankvoornemens. Kilo’s crashen dus? Nee. Jan-Henks voedingstip voor 2024 luidt: “Eet drie hoofdmaaltijden per dag, op vaste tijden. Dit heet ‘fasting’ en daarmee bereiken de meeste mensen snel winst. Eten is namelijk onze eerste behoefte, maar we doen dit steeds vaker via calorierijke, ongezonde tussendoortjes. Als je daarmee stopt, is je lijf op veel vlakken in balans.”

Meer water

Verder raadt hij meer plantaardig eten aan. “Eet bijvoorbeeld eens per week geen vlees. En drink een glas water bij elke maaltijd. Juist met deze basistips scoren mijn cliënten goed; rondom feestdagen én de rest van het jaar. En dat al tien jaar lang.”

Meer weten? Kijk op Nogslimmer.nl voor het Hattemse leefstijlproject en op www.dietistslotman.nl. Of bel/mail naar de praktijk via tel. 038-4440680 of info@dietistslotman.nl. Je bent ook welkom binnen Motus aan de Hoopjesweg 2B of Gezondheidscentrum Veldweg aan de Verlengde Meidoornstraat 9 in Wezep.