Mariaboom
Mariaboom Foto: .

De magie van bomen

Algemeen

HATTEM - Tijdens de boomfeestdag in maart gaf Erwin Reinhard van Stichting Landschapsbeheer Gelderland een lezing over ‘de magie van bomen’. 

Erwin begon met een opfrisser over het belang van bomen voor zuurstof en hun natuurlijke levenscyclus. Goede zorg voor bomen kan hun levensduur verlengen, maar uiteindelijk vergaan ze toch. Dit proces biedt echter een prachtig thuis voor vogels, insecten en schimmels, wat leidt tot een toename van biodiversiteit naarmate de boom ouder wordt.

Een voorbeeld is de Mariaboom, een beuk op landgoed Molecaten in Hattem, die bijna 400 jaar oud is en een divers ecosysteem ondersteunt. Interessant is dat verschillende boomsoorten verschillende aantallen insectensoorten aantrekken; bijvoorbeeld de wilg staat op nummer 1 met wel 450 soorten, terwijl de tamme kastanje op plaats 10 staat met slechts 11 soorten.

Het belangrijkste punt van de lezing is dat bomen natuurlijke airconditioning bieden door schaduw en verdamping, en wateroverlast verminderen tijdens hevige regenbuien.
In Hattem is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van een subsidie voor het planten van bomen. Kijk hiervoor op Stimuleringsregeling | Regionaal Energieloket.