Afbeelding
.

Leden scouting De Trijsberg poetsen Stolpersteine

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – De 18 Stolpersteine in Hattem liggen er weer netjes bij. 

Leden van scouting de Trijsberg hebben alle gedenksteentjes vakkundig gepoetst. Stichting Gedenkstenen Hattem (SGH) is verantwoordelijk voor de Stolpersteine die op acht adressen in de Hanzestad zijn geplaatst.

Hulp

SGH is blij met de hulp van de scouting die de schoonmaak van de Stolpersteine drie keer per jaar voor haar rekening neemt. De stichting, die in 2010 is opgericht, gedenkt en herdenkt de slachtoffers van de Holocaust in de gemeenschap van Hattem. Dit wordt gedaan door het leggen van gedenkstenen ter nagedachtenis aan de door de nazi’s gedeporteerde en vermoorde stadsgenoten.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker van de Stolpersteine. In heel Europa zijn er inmiddels meer dan 100.000 gedenksteentjes geplaatst.

Struikelstenen

De Stolpersteine, die ook wel struikelstenen worden genoemd, zijn geplaatst voor de huizen waar de slachtoffers destijds woonden. In 2011 werden 16 Stolpersteine geplaatst voor Joodse Hattemers op diverse locaties. In 2018 kwamen daar nog twee bij, ter nagedachtenis aan Jacob Jan Hoogers en Gijsbrecht van den Ende.
Op de kleine stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. Stolpersteine brengen symbolisch deze omgekomen Hattemers weer thuis.

Voorlichting

Ook dit jaar verzorgt Edwin van der Wolf een lezing bij de herdenking van de bevrijding, dit jaar 79 jaar geleden. Dit programma vindt plaats op donderdag 18 april, samen met groep 8 van de Jan Jasperschool. In de weken voorafgaand aan deze herdenking gaat de voorzitter van SGH op bezoek bij Het Palet, de Van Heemstraschool en De Zaaier, om aan de leerlingen meer te vertellen over de kleine struikelsteentjes. Voor meer informatie: www.gedenkstenen-hattem.nl.