Afbeelding
Foto: .

Waar ging het mis bij restauratie eeuwenoude muur?

Algemeen

HATTEM – De vermenging van een eeuwenoude muur met nieuwe stenen in de historische binnenstad van Hattem roept vragen op bij de fractie van HattemCentraal.

Erfgoed

Raadslid Pascalle Koortens van HattemCentraal stelde deze kwestie aan de kaak tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering vorige week. Daar brak zij een lans voor het behoud van het historisch erfgoed in de binnenstad van Hattem.

De eeuwenoude muur van het pand achter de Kerkstraat, die dateert uit circa 1600, is recent hersteld met nieuwe stenen. Koortens betreurt dat deze restauratie niet in lijn lijkt te zijn met het principe om ons erfgoed te koesteren. “Het is van groot belang dat er passende maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat ons historisch erfgoed wordt gerespecteerd en behouden blijft voor toekomstige generaties.”

Kwaliteit

HattemCentraal dringt er dan ook bij het college op aan om na te gaan hoe het hier zo mis kon gaan. “We hebben in Hattem niet voor niets een commissie ruimtelijke kwaliteit die waakt over de authenticiteit van de historische binnenstad”.

In een reactie liet verantwoordelijk wethouder Koen Castelein weten dat het grote kleurverschil in de steenkleur ook hem en de burgemeester was opgevallen. “Wat de vraag oproept: Wat is hier gebeurd en hoe heeft dit kunnen plaatsvinden? De vraag is inmiddels uitgezet waarop nog geen reactie is ontvangen.” Zodra er antwoorden zijn, wordt dit schriftelijk teruggekoppeld naar de raad.