Afbeelding
Foto: archieffoto

Terrassen mogen eerder open

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – De terrassen mogen dit jaar iets eerder open van de gemeente Hattem. Reden is dat de Paasdagen dit jaar vallen vóór de aanvang van het terrasseizoen, dat in Hattem start op 1 april.

Vraag

De opening van het terrasseizoen kwam aan bod tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering. Raadslid Tony Keizer (PvdA/GL) vroeg aan de burgemeester of de terrassen al open mogen tijdens de Paasdagen.

Burgemeester Marleen Sanderse antwoordde dat uit evaluatie van het terrasbeleid met de ondernemers deze vraag ook al naar voren was gekomen. Het blijkt dat het eens in de vier jaar voorkomt dat de Paasdagen voor april vallen. De burgermoeder bleek dan ook zeker bereid toe te staan dat de horecaondernemers de terrassen een paar dagen eerder mogen inrichten.

Beleid

De regels voor de terrassen worden momenteel onder de loep genomen. Het huidige terrassenbeleid dateert uit 2016 en is toe aan actualisatie. Met een nieuw beleid wil de gemeente, waar mogelijk en nodig, inspelen op ontwikkelingen. “Terrassen zijn van betekenis voor horecaondernemers en een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. Terrassen dragen bij aan de kwaliteit daarvan. Maar de binnenstad is ook belangrijk voor de bewoners, andere ondernemers en toeristen. En deze belangen willen wij heel graag in kaart brengen, zodat wij in het nieuwe terrassenbeleid helder kunnen beschrijven wat wel en niet mogelijk is.”

Enquête

Omdat de gemeente niet vanuit het stadhuis wilde verzinnen hoe de terrassen eruit moeten zien, werd een enquête uitgezet onder de inwoners. Tot 6 maart kon iedereen meedenken over de nieuwe regels voor de terrassen. Dat leverde de gemeente 349 ingevulde vragenlijsten op.

Tijdens het maandelijkse persuurtje gaf de burgemeester aan dat er goed wordt gekeken naar de resultaten van deze enquête. Het is de bedoeling het nieuwe terrassenbeleid in het tweede kwartaal van 2024 vast te stellen. Uitbaters van terrassen krijgen vanaf dan een redelijke overgangstermijn om aan de nieuwe regels te voldoen