Afbeelding
Foto: archieffoto

Buurt niet eens met locatie opvang Oekraïners

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Een aantal bewoners van de Van Galenstraat en Verlengde Parklaan is het niet eens met de plannen van de gemeente om het voormalige Rode Kruis gebouw te transformeren tot een opvanglocatie voor 12 tot 18 Oekraïners.

Buitenspel

In een brief aan het college en de gemeenteraad reageert de buurt gechoqueerd op de brief die door de gemeente aan omwonenden is verzonden met betrekking tot de opvang.

Door de gang van zaken, waarbij eind januari in een commissievergadering nog door wethouder Castelein werd gesuggereerd dat de invulling van het pand nog niet bekend is, voelen buurtbewoners zich buitenspel gezet.

“We kunnen ons ook niet aan de indruk onttrekken dat het college wel degelijk al vóór de discussie in de commissie en vóór het aankoopbesluit door de gemeenteraad gesproken heeft over de invulling. In de buurt gingen de geruchten over deze invulling al sinds november rond”, zo staat in het schrijven.

Invloed

Doordat het gebouw gebruikt gaat worden als woonlocatie zal dit volgens buurtbewoners grote invloed hebben op de omgeving, bijvoorbeeld op het gebied van parkeren, geluidshinder en privacy. Er is niet onderzocht wat de gevolgen zijn van het wijzigen van de maatschappelijke bestemming richting woningbouw, waardoor het voorstel volgens hen onvolledig en onzorgvuldig is richting de Hattemse gemeenschap en buurt.

In de brief van de omwonenden wordt het college een gebrek aan visie verweten. “Zou er niet een overkoepelend plan moeten zijn waarin de uitgangspunten van Hattem voor dit soort opvang gedefinieerd zijn door de gemeenteraad, waarna daarna passende woonruimte kan worden gezocht? Nu lijkt er ad hoc gekozen te worden voor een locatie en lijkt er willekeur te worden toegepast in de invulling van de woonbehoeftes omdat er toevallig een pand ter beschikking komt. De Oekraïners in Hattem gunnen wij een goede huisvesting, maar wij vinden dat deze locatie hier niet geschikt voor is.”