Afbeelding
Foto: initiatiefnemer Jan Bertil Pool

Dichter van de Noord Veluwe

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Op donderdag 2 februari 2023 om 19.30 uur wordt de Dichter van de Noord Veluwe bekend gemaakt in het KEKhuis in Epe. In een samenwerkingsproject van Cultuurplein en de Bibliotheek Noord Veluwe is de afgelopen weken bekendheid gegeven aan deze wedstrijd voor dichters. 

Een vakkundige jury bestaande uit Marieke Kanis van de Bibliotheek Noord Veluwe, Cor Rorije van de Dialectgroep, journalist en schrijver Dennis Dekker en Gerard Regeer namens de Stichting Kunsthuis KEK, heeft een keuze gemaakt uit de inzendingen.

Naast gedichten zijn er ook kunstwerken te zien op de expositie. Kunstenaars op de Noord Veluwe zijn benaderd met de vraag om een aspect uit het dialect te verbeelden. De kunstwerken die zijn gemaakt rondom taal zijn samen met de gedichten in de maand februari te zien in het KEKhuis. In maart en april hangt deze tentoonstelling in de Heerd in Heerde. Daarna in de vestigingen van de bibliotheken op de Noord Veluwe. Ook zijn dan enkele bijzondere grafische werken over dialect van Albert Rademaker zien. Rademaker heeft hiervoor de Cultuurprijs van de provincie Drenthe ontvangen.

Het is voor het eerst dat er een dichter van deze regio wordt uitgeroepen. De gedichten mochten in het regionale dialect of in het Nederlands geschreven zijn. Het uitroepen van de Dichter van de Noord Veluwe is onderdeel van het project ‘Ik Taal met jou’. Dit taalproject ‘is op initiatief van Cultuurplein gestart. Het idee is om taal als communicatiemiddel op verschillende manieren te belichten vanuit de verschillende kunstdisciplines. ‘Ik TAAL met jou’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe.

De prijs voor de Dichter van de Noord Veluwe bestaat, naast eeuwige roem, uit enkele dichtbundels. RTV794 zal de opening van de expositie en de uitreiking van de dichtersprijs op 2 februari, streamen op haar kanalen. Voor vragen over dit project kan men contact opnemen met Jan Bertil Pool van Cultuurplein jb.pool@cultuurpleinnoordveluwe.nl