Afbeelding
Foto: .

Clavichord concert in Dijkpoort

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Op zaterdagavond 1 oktober is er een concert van Menno van Delft in de Dijkpoort in Hattem, georganiseerd in samenwerking met MouseEarConcerts.

Van Delft treedt wereldwijd op als solist en continuo speler. Hij geeft les op het conservatorium in zijn geboorteplaats Amsterdam en op de Hogeschool voor Muziek & Theater in Hamburg. Ook geeft hij regelmatig lezingen en workshops, en publiceert onder andere over onderwerpen als het vroeg klavierrepertoire en diversiteit in speeltechnieken.

Op 1 oktober bespeelt Menno van Delft in de Dijkpoort twee zeer verschillende clavichorden.

Als eerste een klein instrument, het zogenaamd Gemeinclavichord. Deze is gereconstrueerd naar een tekening en beschrijving uit “Syntagma Musicum” van Michael Praetorius. Hierop klinkt muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck en tijdgenoten.

Het tweede clavichord dat bespeeld wordt, is een origineel instrument uit 1803, gebouwd door Kraemer en Zonen in Göttingen. Dit grote instrument is typisch voor de laatste fase van de Duitse clavichordbouw in het begin van de 19de eeuw. Hierop zal in de Hattemse Dijkpoort onder meer de Gelderse première klinken van “Elongated Fingers”, een voor Menno van Delft geschreven compositie van Roderik de Man uit 2017.

Gezien de zachte klanken van het instrument is het concert geschikt voor een niet al te grote groep, tussen demping van de dikke Dijkpoortmuren. Aansluitend aan het concert kan het publiek onder het genot van drankje en hapje , deelnemen aan het vraaggesprek met Menno van Delft.

Inloop en ontvangst is om 19.30 uur. Het concert start om 20.00 uur. Afsluiting is om circa 22.00 uur. Kaarten kosten 20 euro. Voor de reservering volstaat een mail naar Edith de Jong, Dijkpoort Hattem: edith.e.dejong@gmail.com. Na de bevestiging en overmaking bent u verzekerd van een plek.