Afbeelding
Foto: Gonny van Duinen

Hospers: “Ik had het voor geen goud willen missen”

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - Nog enkele weken, en dan zwaait wethouder Martijn Hospers af. Zijn partij het CDA keert niet terug in het nieuwe college. Hoewel hij zelf nog graag was doorgegaan betekent dit het afscheid van een bevlogen bestuurder met een passie voor het sociaal domein.

Positief

Hospers blikt positief terug op de twee termijnen die hij als wethouder actief was in de Hanzestad. Al steekt hij niet onder stoelen of banken teleurgesteld te zijn in de wijze waarop zijn politieke loopbaan in Hattem abrupt werd geëindigd.

Het forse verlies van CDA Hattem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en de daarop volgende hectisch verlopen coalitieonderhandelingen hebben hun sporen nagelaten. Desalniettemin is hij dankbaar voor alle steun die hij nog steeds ontvangt. “Uiteindelijk heeft nog 1 op de 7 Hattemers op het CDA gestemd. We hadden gehoopt ook in de toekomst een rol te kunnen spelen, hebben altijd geprobeerd verbindend te zijn. Graag had ik in de positie als wethouder doorgegaan met de klussen waarmee we bezig waren. Ik ben trots op wat in de afgelopen jaren is bereikt”, vertelt de wethouder in zijn werkkamer met uitzicht op de aloude kerktoren. “Ik heb met heel veel betrokken mensen die zich op allerlei manieren inzetten voor de stad mogen samenwerken”.

Makkelijk was het niet altijd. Aan de vooravond van de decentralisatie op het Sociaal Domein, waardoor veel taken naar de lokale overheid werden overgeheveld, kon Hospers acht jaar geleden als wethouder direct flink aan de slag. “Dat was zowel financieel als op inhoud spannend voor een kleine gemeente als Hattem. Natuurlijk is niet alles goed gegaan, maar volgens mij zijn de zaken in Hattem goed geregeld en wordt er maatwerk geleverd aan onze inwoners. Uit de jaarlijkse evaluaties blijkt dat de cliënttevredenheid structureel hoger is dan in vergelijkbare gemeentes in Nederland. Dat hebben we met ons allen goed gedaan.”

Verantwoordelijkheid

De beginjaren waren extra lastig omdat het huishoudboekje van de gemeente Hattem niet al te rooskleurig was en met de handrem erop beslissingen genomen moesten worden. Later volgde ook de coronapandemie. “Ondanks de bezuinigingen en de gezondheidscrisis is het voorzieningenpeil in Hattem grotendeels op peil gebleven. Hattem wordt nog steeds heel hoog gewaardeerd in de lijst van beste woongemeenten in Nederland. Dat willen we nog wel eens vergeten in Hattem. Ik ben er trots op dat ik daar ook een stukje aan heb mogen bijdragen.”

Een terugblik leert dat Hospers nooit wegliep voor moeilijke dossiers en bereid was om verantwoordelijkheid te nemen. Zo werden onder zijn verantwoordelijkheid de perikelen rondom het hoofdpijndossier het zwembad opgelost. In zijn rol als voorzitter van de jeugdregio Midden- IJssel/Oost Veluwe kwamen lastige dossiers voorbij. De geplaagde vervoersorganisatie Plus OV ontwikkelde zich onder zijn voorzitterschap tot een stabiele en steeds beter presterende organisatie. Goede herinneringen zijn er aan het realiseren op nieuwe trajecten en beleid zoals de mind-set die is gecreëerd op sport en de onderwijsvisie.

Kritiek

En kritiek, daar krijgt elke wethouder veel mee te maken. Hospers geeft aan zich altijd welkom en gewaardeerd te hebben gevoeld en gelukkig nooit bedreigd. “De baan als wethouder was intens en soms taai, maar vooral mooi om te doen. Ik had het voor geen goud willen missen. Ik heb veel geleerd en mijzelf persoonlijk mogen ontwikkelen. Dat neem je de rest van je leven mee”.

Wat Hospers precies gaat doen nu zijn wethouderschap ten einde komt, weet hij nog niet. Hospers ziet zichzelf vooral als een bestuurder en zou die rol ook in andere sectoren willen vervullen.

Zoals het er nu naar uitziet, staat op maandag 11 juli een bijzondere raadsvergadering gepland waar het nieuwe college wordt geïnstalleerd. De weken daarna staan voor Hospers in het teken van uitrusten en bezinnen op de toekomst.