Afbeelding
.

Hattemer doet mee aan Mega Wandel Marathon

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Zaterdag 14 mei vindt de eerste editie plaats van de Mega Wandel Marathon, een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind, met start en finish op Sportcentrum Papendal. Deelnemers kunnen kiezen uit 4 afstanden: 4 km, 10 km, 21 km of zelfs 42 km en laten zich sponsoren om projecten voor kinderen met een handicap te steunen. Eén van de deelnemers is de 30-jarige Hans Slager uit Hattem.

Hans doet mee met de 10 km, wat bijzonder is, gelet op zijn beperkingen. Het eerste deel daarvan loopt hij met zijn rollator. Dat Hans kan lopen, is een wonder op zich. Hij heeft Cerebrale Parese (CP) dat ontstaan is na een vroeggeboorte. Bij CP zijn de hersenen niet in staat de juiste spanning aan de spieren door te geven en ze onderling op de goede manier te laten samenwerken. Dertien jaar geleden kon Hans met zijn rollator met moeite tien meter overbruggen. Na een ingrijpende operatie en aansluitende revalidatieperiode van vijf maanden in Leuven, leerde Hans weer lopen. Het zat Hans niet mee, zijn scoliose verergerde en ondanks een 24-uurs korset volgde in 2013 opnieuw een operatie. Zijn ruggenwervel werd door kundige artsen in UZ Leuven recht gezet en gefixeerd op zijn bekken. Dit had forse gevolgen voor zijn bewegingsvrijheid, want bukken was niet meer mogelijk. Dat is best lastig als je in een rolstoel zit en bijvoorbeeld iets laat vallen.

Weer volgde een revalidatieperiode, deze keer thuis met dank aan moeder Inge die zich inmiddels meer dan een halve fysiotherapeut mag noemen. Tot op de dag van vandaag begeleidt en instrueert zij Hans met zijn dagelijkse fitnessprogramma: loopband, los staan, zijwaarts stappen, rek- en strekoefeningen, buikspiertraining en zo nog een tiental oefeningen. Verder drie keer per week fysio, één keer per week zwemmen en dagelijks een ommetje met de rollator. “Dit alles is voor Hans heel belangrijk en hij doet het nauwgezet en enthousiast, want volledige rolstoel-afhankelijkheid dreigt als frequente beweging uitblijft.”

Hans houdt wel van een sportieve uitdaging en voor het goede doel zet hij zich extra in: “Te veel kinderen met een handicap spelen elke dag alleen. Daar kunnen we samen verandering in brengen. Ik ben zelf oom van mijn lieve nichtje Deborah en zij speelt heel graag in een speeltuin. Ik wil graag dat kinderen in een rolstoel ook samen in een goed toegankelijke speeltuin kunnen spelen met andere kinderen uit de buurt. Met de Mega Wandel Marathon ga ik samen met mijn vader een route lopen met mijn looprek en rijden met mijn rolstoel. Met jouw donatie zorg je ervoor dat kinderen met en zonder handicap kunnen meedoen met spelen, leren en sporten. Het doel is dat er in iedere gemeente in Nederland een toegankelijke speeltuin komt en dus ook in Hattem!”

Ook meedoen? Iedere sponsorbijdrage is welkom! Kijk snel op https://www.megawandelmarathon.nl/actie/hans-slager of scan de qr-code.