Afbeelding
.

Gratis tuinadvies voor inwoners uit de Noord-Veluwe

Algemeen

HATTEM- Een groep enthousiaste vrijwilligers met hart voor tuinieren en duurzaamheid gaat aan de slag als tuincoach. Zij zijn vrijwilliger bij Veluwe Duurzaam en zetten zich in voor de Noord-Veluwse gemeenten Hattem, Harderwijk, Elburg, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Deze gemeenten willen inwoners stimuleren om hun tuinen klimaatvriendelijk in te richten, zodat deze beter voorbereid zijn op extreme hitte en regenbuien. De tuincoaches geven laagdrempelig en gratis advies aan inwoners die hun tuin groener of koeler willen hebben of die bijvoorbeeld regenwater willen opvangen.

Een tuincoach is een vrijwilliger die samen met de inwoner een rondje door de tuin loopt. Er wordt gekeken naar de wensen en vragen van de bewoner en de mogelijkheden die er zijn in de betreffende tuin. Aan de tuintafel geeft de coach vervolgens praktische tips en informatie waar de bewoner mee aan de slag kan. Zo kan de tuincoach tips geven over een groene tuin en hoe het regenwater opgevangen kan worden in de tuin, zonder dat het wateroverlast geeft.

Er zijn in totaal 19 tuincoaches, verspreid over de zeven gemeenten. Deze coaches hebben een training gevolgd via Veluwe Duurzaam waarin zij dieper zijn ingegaan op thema’s als regenwater opvangen, het aanpassen van de tuin op het veranderende klimaat en biodiversiteit. Daarnaast zijn zij op de hoogte van de subsidiemogelijkheden voor de tuin. Nu de training is afgerond gaan zij aan de slag als tuincoach. Inwoners kunnen kosteloos een gesprek aanvragen via Veluwe Duurzaam. Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de Noord-Veluwe waar inwoners van de zeven Noord-Veluwse gemeenten terecht kunnen voor onafhankelijk advies over verduurzaming van huis en omgeving. Aanvraag voor een tuincoach kan via www.veluweduurzaam.nl/tuincoaches