Afbeelding
Gonny van Duinen

Hattemse start eigen kledinglijn voor kinderen met beperking

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Virginie Kroes (30) is moeder van de zevenjarige Petralien, een meisje met een meervoudige handicap met hartproblemen en het downsyndroom. De eerste levensjaren brachten zij bijna constant door in het ziekenhuis en ondervond Virginie hoe lastig gewone kleding kan zijn voor kinderen met bijvoorbeeld een maagsonde en hoe duur aangepaste kleding is. Zij besluit hier wat aan te doen en start haar eigen kledinglijn PLK Fashion, vernoemd naar haar grootste inspiratiebron, dochter Petralien Lombi Kroes.

“Het valt mij op dat kinderen in een rolstoel er vaak veel onverzorgder uitzien dan kinderen zonder beperking. De rolstoel valt meestal als eerste op. Ik wil juist dat mensen eerst de beauty van het kind zien en dán pas de rolstoel”, vertelt Virginie.

Vrolijke kleuren
Virginie is geboren in Congo. “In Afrika geloven ze dat het krijgen van een kind met een beperking een straf van God is. Die kinderen worden verbannen, weggestopt of zelfs vermoord.” Om het taboe hierover te doorbreken, gebruikt Virginie stoffen in vrolijke en felle kleuren voor haar kledinglijn. “Ik gebruik typische Afrikaanse Liputa stof. Zo hoop ik dat de aandacht eerst naar het kind gaat en dan pas naar de handicap”.

Plasflap
De onderneemster wil niet alleen kleding opvrolijken, ze wil het de kinderen en hun verzorgers ook makkelijker maken. “Als je in een rolstoel zit en je moet naar de wc, ben je zo een half uur verder, omdat er bijvoorbeeld een tillift bijgehaald moet worden.” Voor dit probleem heeft zij een broek ontworpen met een plasflap. “Het kind kan zo zélf met behulp van een plasfles naar het toilet.”

Beademing
Petralien ligt ’s nachts aan de beademing. Voor kinderen zoals zij heeft Virginie een slaapzak ontworpen met een opening aan de onderkant waar de slangen doorheen kunnen. “Zo ligt ze toch lekker in haar coconnetje en heeft ze geen last van slangen rond haar hoofd en armen.”

Verbinding
Naast kleding ontwerpt Virginie ook verschillende accessoires zoals sjaals, tassen en haarelastiekjes, stuk voor stuk opgeleukt met Liputa. “Wie wil er nu niet een mooie luiertas of tas voor de sondevoeding? Of gewoon een lekkere grote shopper?” vraagt ze lachend. “De accessoires zijn niet alleen voor kinderen of ouders van kinderen met een beperking. Het zijn ook gewoon hele leuke tassen. Zo probeer ik een verbinding te maken tussen gezond en gehandicapt”, licht de bevlogen onderneemster toe.

Betaalbaar
Uit eigen ervaring weet Virginie hoe kostbaar speciale kleding is. “Ik werk samen met Zeeman, waardoor ik de kleding goedkoop kan inkopen. Ik ontwerp en vier vrijwilligers passen de kleding aan. Ik heb wel eens geprobeerd om zelf te naaien, maar iedereen heeft zo zijn talenten en dit is er niet een van mij”, lacht ze. Wat de prijzen precies gaan worden van haar ontwerpen is nog niet helemaal bekend. “Ik moet dit nog goed vorm gaan geven”, vertelt ze, “maar ik heb niet de intentie om winst te maken en het is een stuk goedkoper dan wat er al te koop is.” In de toekomst wil de ontwerpster graag een eigen winkeltje, maar voorlopig verkoopt ze nog vanuit huis. Via Instagram (@plk_fashion), Facebook (PLK Fashion) of per e-mail (v.masaki@hotmail.com) kunnen mensen hun wensen en bestellingen doorgeven.