Afbeelding
.

VLMH pleit voor nieuw onderzoek Omgevingsvisie

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Hoe ziet Hattem er in 2040 uit? Dat is de belangrijkste vraag voor de Omgevingsvisie. Daarin staat hoe de gemeente zich gaat ontwikkelen. Op verzoek van gemeente Hattem heeft de Commissie voor de milieueffectrapportage zowel de inhoud van het milieueffectrapport bij de omgevingsvisie, als het milieueffectrapport van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied beoordeeld. De milieueffecten van nieuw bestemmingsplan buitengebied Hattem zijn volgens de commissie goed in beeld gebracht, maar bij de omgevingsvisie raadt het de gemeente aan goed onderzoek te doen naar de effecten van de ambities. De Vereniging Landschap en Milieu Hattem is van mening dat er een verantwoord en goed onderbouwd nieuw onderzoek moet komen en heeft bezwaar ingediend.

Aanvulling

De omgevingsvisie benoemt veel meer ambities dan alleen woningbouw en zonnevelden, maar de effecten daarvan zijn in het milieueffectrapport niet onderzocht. Daardoor is nu ook niet duidelijk of de andere ambities haalbaar zijn of dat ze elkaar in de weg zitten. De Commissie adviseert aan de gemeente om eerst een aanvulling op het milieueffectrapport te maken, waarin de effecten en haalbaarheid van de ambities worden beschreven, en daarna pas een besluit te nemen over de Omgevingsvisie.

Fouten

De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) laat weten dat de indruk gewekt kan worden dat er nauwelijks een probleem is bij het vaststellen van de Omgevingsvisie en het bestemmingsplan buitengebied. De milieuorganisatie heeft een zienswijze gemaakt op de Omgevingsvisie waarin de gemeente gewezen wordt op een aantal fouten. 

“Er moet volgens de gemeente enkel een aanvulling gemaakt worden voor dit het onderzoek en de gemeente stoomt dan ook gewoon door. De raad wil de Omgevingsvisie in februari goedkeuren. Deze werkwijze is onverantwoord”, aldus voorzitter Pauliene Mars van VLMH.

“Het onderzoek gaat over de effecten die de plannen hebben op de natuur, het milieu, klimaat en de gezondheid. Er is een landelijke commissie die verplicht deze onderzoeken evalueert, de commissie MER (Milieu effect rapportage). Deze commissie constateert essentiële tekortkomingen in het onderzoek. Dat is de ernstigste aanduiding van tekortkomingen die de commissie kan geven. Wijzingen en nieuwe onderzoeken hebben natuurlijk ook invloed op de Omgevingsvisie zelf. De commissie MER adviseert de raad dan ook om geen besluit te nemen op deze Omgevingsvisie”.

Commentaar

De VLMH heeft de gemeente fundamenteel commentaar gegeven op het onderzoek. “Net als de commissie wezen wij er bijvoorbeeld op dat voor zelfs voor het kleinste scenario woningbouw er onvoldoende compensatie is voor stikstof en dat er geen oplossing is opgenomen. Dat heeft grote consequenties voor de Omgevingsvisie. Woningbouw is immers een van de kernpunten van de visie”. Daarnaast zitten er volgens VLMH storende fouten in het onderzoek die de uitkomst beïnvloeden. “De ge-eigende weg is om een verantwoord en goed onderbouwd nieuw onderzoek op te stellen. Op basis van de grenzen die daaruit voort komen zal vervolgens een adequaat, participatietraject voor een nieuwe ontwerp-Omgevingsvisie moeten volgen”.