Afbeelding
.

Wilde zwijnen trekken steeds verder op

Algemeen

HATTEM- Wie regelmatig langs de Stadslaan en omgeving fietst, is het wellicht al opgevallen: de omgeploegde bermen. Wilde zwijnen blijken steeds verder op te trekken.

Liepen er enige tijd geleden al zwijnen aan de Van Deldensweg, onder meer aan de Stadslaan en omgeving zijn ze ook al gesignaleerd. Omwonenden maken onder andere melding van omgeploegde opritten. “En natuurlijk weet je dat, wanneer je bij het bos woont, je ook met de dieren van doen hebt. Maar het zou wel fijn zijn als ze meer in het bos blijven. Je zit hier al bij een woonwijk, nog even en ze staan op de Markt”, aldus een omwonende met een knipoog. 

Provincie verantwoordelijk 

Gemeente Hattem is op de hoogte van de problematiek, maar geeft aan dat provincie Gelderland verantwoordelijk is voor het faunabeheer. “Zij geven een ontheffing aan de faunabeheereenheid en machtigen de wildbeheereenheid voor het wildbeheer. Als gemeente onderhouden we nauwe contacten met onze buurgemeenten, Gelders Landschap, Landgoed Molecaten en uiteraard de faunabeheereenheid Gelderland”, laat de gemeente in een reactie weten. “Wij volgen de zwijnen wel. Wij delen tips wat mensen zelf kunnen doen en houden nauw contact met onze partners.” Sommigen bewoners pleiten voor het afschieten van de wilde zwijnen, maar tot aan 1 juli mag er nog niet gejaagd worden in opdracht van de faunabeheereenheid Gelderland. 

Op de site van gemeente Hattem wordt ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Kijk voor meer informatie op www.hattem.nl/Onderwerpen/Wonen_en_leefomgeving/Wilde_zwijnen