Afbeelding
.

Toneelvereniging Advendo hoopt dit najaar uit winterslaap te komen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Ze waren er zo goed als klaar voor, maar corona gooide roet in het eten. Op het laatste moment moest toneelvereniging Advendo de voorstelling afblazen. Dit najaar hopen zij de repetities weer op te pakken om in het voorjaar van 2022 het toneelstuk alsnog op te kunnen voeren.

Al maanden hadden de leden gerepeteerd op het toneelstuk. Zelfs het decor was klaar. “Toen de eerste gevallen van corona in Nederland bekend werden, vreesde ik het ergste”, vertelt Michel Mulder, secretaris bij Advendo. Zijn angst bleek niet ongegrond. “Op een gegeven moment werden Nederlanders opgeroepen om het gezonde verstand te gebruiken. Hoewel er nog geen verbod lag op theatervoorstellingen, twijfelden wij als bestuur van Advendo ontzettend over het al dan niet door laten gaan van de voorstelling”, licht Mulder toe. “Heel veel leden en toeschouwers van ons behoren tot de zogenoemde risicogroep. Uiteindelijk kwam er vanuit de overheid een verbod en hebben wij op het allerlaatste moment de show gecanceld.”

In de zomer van 2020 hopen de leden het toneelstuk dat najaar alsnog op te kunnen voeren, maar helaas lopen de corona besmettingen weer op en gaat Nederland zelfs helemaal op slot. “We hebben nu onze hoop gevestigd op het najaar van 2021”, vertelt Mulder. “Het is zoals het is en het gaat zoals het gaat, maar het zou fijn zijn als we in september of oktober weer samen kunnen komen en kunnen repeteren.”

Sinds de corona-uitbraak ligt de vereniging stil en verkeert zij in een soort van winterslaap. De leden missen de wekelijkse repetitieavonden, weet de secretaris. “Veel van hen leven er iedere week weer naar toe en missen de sociale contacten.” Gelukkig is de vereniging door corona niet in de financiële problemen gekomen en kunnen zij zonder problemen de draad weer oppakken. “We hebben geen huurkosten en alle hulp komt van vrijwilligers”, legt Mulder uit.

“We gaan bekijken hoe het prikbeleid verloopt deze zomer. Hopelijk durven de leden het aan en kunnen we dit najaar het repeteren weer oppakken en later ook weer optreden.” Naar de voorstelling komen gemiddeld 600 mensen kijken, verdeeld over vier avonden. “Dat wordt mogelijk nog een uitdaging, maar daar komen wij vast uit. Laat eerst alles maar weer normaal worden”, besluit Mulder.