Afbeelding
.

Laat kinderen weer fietsen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Tijdens de raadsvergadering uitte ChristenUnie raadslid Hans Havinga zijn zorgen over het afnemend aantal kinderen dat in Hattem de fiets pakt naar school. 

In de lokale verkeersplannen krijgen schoolgaande kinderen nauwelijks aandacht. Het CU raadslid pleit voor een tussentijdse evaluatie van de uitvoering en ‘het fietsende kind’ als uitgangspunt voor vervolgplannen.

 Verkeersveiligheid 

“Er gebeurt veel moois in onze stad. Binnenkort is 30 km/u de maximumsnelheid in bijna heel Hattem. Dat is een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en het indammen van verkeerslawaai”. Wel maakt het raadslid zich zorgen over de verkeersveiligheid van kinderen in de basisschoolleeftijd: “Bij de uitvoering van de huidige werkzaamheden spelen twee begrippen een belangrijke rol: verblijfskwaliteit en doorstroming. Op zich mooie uitgangspunten, maar recente ontwikkelingen maken dat wij een derde aspect willen toevoegen: veilige routes voor schoolgaande kinderen. Landelijk zie je al dat steeds minder kinderen de fiets pakken. Ouders vinden het te onveilig worden op straat. Dus krijgen de kinderen een plekje op de achterbank en gaan ze met de auto naar school. Met als gevolg dat het verkeer nog onveiliger wordt voor de kinderen die nog wel de fiets durven te pakken. Ook in Hattem kun je terechtkomen in zoiets als een scholierenspits. Ouders die ‘even’ op de fietsstrook parkeren om hun kroost uit te laten stappen brengen kinderen die wel op de fiets komen in gevaar.”

Minder bewegen 

Havinga zou die vicieuze cirkel graag doorbreken: “Recent onderzoek toont aan dat kinderen steeds minder bewegen en ook minder vaak de fiets pakken. Het dagelijkse wandelingetje of fietstochtje naar school kan al bijdragen aan een betere gezondheid. Kinderen die op jonge leeftijd deelnemen aan het verkeer zijn beter getraind en voorzichtiger wanneer ze eenmaal de fiets móeten pakken om bijvoorbeeld in Zwolle naar het voortgezet onderwijs te kunnen. Maar dan moeten de wegen in Hattem wel zo veilig zijn dat ouders hun kinderen met een gerust hart naar school laten fietsen. Ik vraag me eerlijk gezegd af of dat met de huidige plannen gaat lukken. Vandaar mijn vraag om een tussentijdse evaluatie.”

Meer aandacht 

Wethouder Schipper deelt de zorgen dat steeds minder kinderen te voet of met de fiets naar school gaan. Hij is bereid om hier in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) naar te kijken.

Eventuele bijstelling kan vorm krijgen via de begrotingen van de gemeente in de komende jaren. Ook beloofde de wethouder meer aandacht voor ‘het schoolgaande kind’ in de voorbereidingen voor het nieuwe GVVP die vanaf 2023 op de planning staat. Zo is het een droom om van de Hollewand een fietsstraat te maken met het oog op de komst van een IKC op het ijsbaanterrein.

Momenteel is de gemeente nog volop bezig met de uitvoering van het huidige GVVP dat tot 2022 loopt.