Afbeelding
.

Wespendief vs. Windmolens

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Kan de wespendief de bouw van windmolens tegenhouden? 

Deze beschermde vogelsoort en windmolens blijken een slechte match. Reden voor VVD Hattem om tijdens de raadsvergadering de wethouder te vragen wat dit betekent voor de Regionale Energie Strategie (RES), en wat de mogelijke gevolgen voor Hattem zijn.

“Windmolens bouwen in het natuur(kern)gebied de Veluwe is tot 2030 niet realistisch”, is de conclusie uit een brede verkenning in opdracht van 4 RES-regio’s - Noord-Veluwe; Cleantech, Arnhem/Nijmegen en Foodvalley - ondersteund door provincie Gelderland. Uit die verkenning blijkt namelijk dat op een afstand van 1 tot 8 kilometer rondom de Veluwe windmolens het leefgebied van de wespendief – een beschermde roofvogel- negatief beïnvloedt wordt. Gina Guldenaar van de VVD vroeg wethouder Schipper om een reactie op dit nieuws. Guldenaar: “Het is niet zulk fijn nieuws en brengt de Regionale Energie Strategie (RES) in de problemen. Zeker als je kijkt naar de windmolens.”

Wethouder Schipper noemde het van belang om zuinig te zijn op de wespendief aangezien het een beschermde soort is. “Maar de wespendief en windmolens gaan niet goed samen, blijkt uit onderzoek door een gerenommeerd bureau. Er is niet gezegd dat het volledig niet mogelijk is dat er windmolens op de Veluwe komen, maar de mogelijkheden zijn wel beperkt. Meerdere regio’s hebben ambities als het gaat om windmolen en het is de vraag wat er nog kan. Het kan goed zijn dat het bod van de Noord Veluwe lager wordt in verband met het afschalen van windenergiemogelijkheden. We zitten hier nu middenin. Het is nog hoogst onzeker wát het gaat betekenen, maar dát het iets gaat betekenen, is evident. We hopen binnenkort een raadsledenbijeenkomst te houden en de raad hierin verder te informeren.”