Afbeelding
.

Online zingen is voor mannenkoor DEV niet ideaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - De 57 mannen van christelijk mannenkoor DEV staan te popelen om weer gezamenlijk te zingen, maar helaas mag dat nu door corona niet. 

Hoe repeteren de koorleden nu dan wel? En hoe gaat het met DEV? Op deze vraag antwoordt voorzitter Johan Knegt: “Goed en slecht. Tot nu toe zijn er gelukkig geen coronaslachtoffers onder onze leden. Wel zijn er die corona hebben gehad en daar in meer of mindere last van hadden, maar geen ernstige dingen”. 

“In maart zijn alle kooractiviteiten abrupt gestopt en dat is heel slecht. Daarna volgde een lange periode van stilte waarna we voorzichtig online gingen repeteren. Onze dirigent stuurde bestanden naar de leden en daarmee kon je individueel best lekker meezingen. In september hebben we fysiek gerepeteerd. Normaal oefenen we in De Notenhof, maar die ruimte is niet zo groot. We zijn toen uitgeweken naar De Open Poort. Daar hebben we in twee groepen van maximaal 30 personen gezongen. De leden stonden ruim uit elkaar. In vergelijk met niet zingen, was dit al veel. Toch was het lastig, want ons koor zingt voornamelijk a capella. Je moet daarvoor naast elkaar staan en goed naar elkaar luisteren. Helaas moesten we vanwege verscherping van de maatregelen na drie repetities weer stoppen”.

Sociale functie weggevallen

“Een zangvereniging is meer dan zingen”, vervolgt Knegt. “De sociale functie is nu weggevallen. De gemiddelde leeftijd van onze leden is ruim 68 jaar. Voor sommigen is de oefenavond het hoogtepunt van de week. We proberen contact met elkaar te houden en de leden krijgen een keer per maand een nieuwsbrief, maar eigenlijk is dat niet voldoende. We kunnen nu niet goed met elkaar meeleven. We zijn een christelijke vereniging en hebben oog voor elkaar en bidden voor elkaar. Dat mis je nu”.

Stemmen verliezen conditie
“Vorige week zijn we weer begonnen met online repeteren. Dat is niet ideaal, maar wat mij betreft is het glas halfvol en niet halfleeg. Door online te repeteren zien we elkaar, je kan naar elkaar zwaaien en lachen. Het aanmelden voor een online repetitie is laagdrempelig. Toch is het voor veel leden lastig om mee te doen. Gelukkig is er hulp van koorleden of familie, zodat ze toch mee kunnen doen. Tijdens de repetitie van vorig week waren er maar 17 deelnemers. Meedoen is ook een vreemde ervaring, want je hoort alleen het pianospel van de dirigent en je eigen stem. We horen elkaar niet, want dan wordt het een rommeltje omdat de stemmen dan niet synchroon lopen. Sommige leden vinden daar geen bal aan en doen daarom niet mee. Als we weer samen kunnen zingen, dan heeft onze dirigent heel wat in te halen, want onze stemmen missen nu de training en hebben minder conditie. Maar wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan”.

Vanwege de coronamaatregelen vond het interview telefonisch plaats. De foto is in de buitenlucht gemaakt bij het bruggetje voor de Statenhof. “Dat bruggetje is een speciaal plekje voor mij”, vertelt Johan Knegt. “Ik kijk er op uit en ga er vaak overheen, met de kleinkinderen op hun fietsje of eendjes voeren. En als het vriest samen kijken of er ijs ligt”.