Afbeelding
.

Herbestemming gezocht voor karakteristieke put van Assisi

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Het waardevolle pleintje van Anton Pieck: de binnenplaats en de karakteristieke put van Assisi; pittoresk en ontworpen door Anton Pieck zelf. Het Pieckpleintje maakt sinds 2019 deel uit van het Voerman Museum.

“In oktober werd het Anton Pieck Museum op de hoogte gesteld van plannen voor een beeldentuin op deze locatie. Jammer, want juist in de binnenplaats is de liefde van Anton Pieck voor een wereld vol verstilling gevangen”, vindt het Anton Pieck Museum. Terug naar 1983: het jaar dat het Anton Pieck Museum zich aan de Noordwal vestigt. Pieck zet het ontwerp van het museum naar zijn hand met tekeningen voor het inter- en exterieur, en overziet de gehele verbouwing. Er wordt verbouwd met het timmermansoog van Anton Pieck zelf. Een timmerman die voorbij loopt met ‘een nutteloos voorwerp’ als een waterpas, roept hij dan ook tot de orde. Van het museum maakt hij een heus ‘Pieck-huis’. 

En bij dat huis hoort een bijpassend binnenplein dat hij losjes laat bestraten met kleine klinkers. Op het binnenplaatsje wordt naar de wens van Anton Pieck een put gemetseld. Het is een kopie van een put in het Italiaanse Assisi, waar hij in 1930 een houtsnede van had gemaakt. Over de uitwerking van de put is hij aanvankelijk ontevreden, maar door de hele put in te smeren met koeienmest lijkt deze zoals Pieck het heeft bedoeld: veel ouder. De houtsnede van het Putje van Assisi is in het museum te zien naast de ontwerptekening van het binnenpleintje. Het vormde daarnaast het decor in een aflevering van “Hier zijn de van Rossems” die is uitgezonden in 2019 en 2020. 

Voor deze put van historische waarde zoekt het Anton Pieck Museum, samen met de gemeente, een herbestemming binnen Hattem. “De tijd dringt en zonder concrete oplossing moeten we de put afbreken en gaat deze verloren voor Hattem. Heeft u zelf een idee voor een (tijdelijke) oplossing of andere suggesties, laat het ons dan weten”, is de oproep van het Anton Pieck Museum.