Afbeelding
.

Balen van kattenoverlast

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Gerda van Voorn baalt ontzettend van de overlast van kattenpoep in haar tuin. 

Ook andere buurtbewoners aan de Van Heeckerenskamp zijn niet blij met de uitwerpselen van katten in hun tuin.Alles heeft de 61-jarige Hattemse al geprobeerd. Een speciale pieper en sensor, satéprikkers in de grond en koffiedik strooien. Nog staat ze iedere morgen de niet zo lekker ruikende kattenpoep op te scheppen. Dat is een grote opgave aangezien ze pas geopereerd is aan de rug en haar man vanwege een spierziekte in de Bongerd verblijft. 

Van Voorn benadrukt geen hekel aan katten te hebben, maar dat ze graag een oplossing wil vinden om de overlast tegen te gaan. “Ik heb al van alles gedaan. Ik ga iedere morgen over mijn nek wanneer ik de kattenpoep opruim. Laten de mensen hun katten binnenhouden. Dat doe ik ook met mijn hondje. Wanneer ik de hond uitlaat, ruim ik toch ook de hondenpoep op. Ik ben de overlast van de katten van anderen zat”. 

We hebben het probleem van Gerda van Voorn voorgelegd aan de Hattemse dierenarts Frieke Haffmans van de Kattenkliniek in Zwolle. Zij onderkent dat dit inderdaad geen fijn probleem is.“Katten poepen graag op plekken waar geen plantjes staan, dus op de kale grond/aarde. Op de kale plekken bodem-bedekkende beplanting zetten is dan ook zeker aan te raden, bijvoorbeeld campanula of ooievaarsbek. Je krijgt dan gelijk minder onkruid en je tuin ziet er leuk uit. Je kan ook stekelige takken, bijvoorbeeld takken van een rozenstruik op plekken leggen waar geen plantjes staan. En naar citroen ruikende beplanting helpt ook: citroentijm, citroenmelisse of een citroengeranium.

Een andere tip is om samen met andere buurtbewoners een soort buiten-kattenbak te maken door een stukje grond plantvrij te maken en daar tuinaarde in te doen. Je zou een plekje tussen struiken in kunnen  kiezen.  Daar geen speelzand in doen, want kinderen moeten hier niet gaan spelen.  Je hoopt dan dat katten dat plekje het meest prettig vinden om te poepen in plaats van in de tuin. Met water wegjagen, bijvoorbeeld met een watersoaker, wil ook vaak helpen. Een sprinkler die aangaat bij beweging is natuurlijk prachtig, maar is kostbaar om aan te leggen en helpt in de winter niet”.