Afbeelding
.

Heemkunde Hattem zoekt bestuursleden

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- De geschiedenis, cultuur en traditie van Hattem onderzoeken en vastleggen. Dát is het doel van de vereniging Heemkunde Hattem. 

Om deze doelstelling ook in de toekomst te kunnen vervullen, is Heemkunde dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden en vrijwilligers. Het Heemkundecentrum is gevestigd aan de Molenbelt. Voorzitter Yvonne Schepers is sinds acht jaar voorzitter van de oudheidkundige vereniging. “In verband met het reglementair aftreden van bestuursleden en uitbreiding zijn we op zoek naar een penningmeester, een voorzitter en vicevoorzitter. Onderzoek en het krijgen van informatie is van wezenlijk belang. Met internet, onderzoek en de informatie die wij ook uit de bevolking van Hattem krijgen, kunnen we de geschiedenis en de cultuur van Hattem beschrijven. In ons kwartaalblad staan  prachtige verhalen van hoe men in Hattem gewoond en geleefd heeft. De canon van Hattem die begin dit jaar door Heemkunde is gelanceerd, laat nog veel meer van de geschiedenis van Hattem zien.”

Binnen Heemkunde Hattem is een aantal werkgroepen actief die zich met specifieke onderzoekgebieden bezighouden. “Zo is er de redactie die de inhoud van ons kwartaalblad verzorgt. De schrijvers en de vertellers maken het tot een mooi geheel. Het rondbrengen van het Heemkundeblad wordt door vrijwilligers gedaan die er voor zorgen dat dit bij ruim 800 leden die in Hattem wonen op de mat valt. De geschiedeniswerkgroep doet onderzoek naar het verleden en de uitwerking daarvan in de canon en verwerkt artikelen. De fotoarchiefwerkgroep verwerkt en digitaliseert foto’s. Ook ontvangen zij de bezoekers die op dinsdagmiddag in het Heemkundecentrum komen met diverse vragen. Verder hebben we een bibliotheek die moet worden bijgehouden. De automatisering is een belangrijk onderdeel om de zaken draaiende te houden. De dialectgroep heeft alles te maken met de cultuur en het taalgebruik van de Hattemer. Omdat veel jongeren het Hattems dialect niet meer gebruiken kan het zo maar zijn dat dit tot het verleden gaat behoren. De werkgroep genealogie en inwoners binnenstad en de werkgroep monumenten bestaan eigenlijk op het ogenblik alleen op papier.”

De maatregelen rondom Covid ’19 hebben ook zijn wisselwerking op de activiteiten binnen de vereniging. Besprekingen en vergadering kunnen niet doorgaan. “Juist het samenkomen laat ideeën opbloeien. Veel leden van de werkgroepen vallen binnen de groep zestig jaar en ouder. Zeker voor hen is het niet zonder gevaar om bij elkaar te komen. De werkgroepen werken dus nu niet optimaal of helemaal niet. Juist dat met elkaar spreken geeft ook de gezelligheid binnen de werkgroepen, wanneer ze elkaar weer ontmoeten in het Heemkundecentrum. Ook de lessen die vanuit Heemkunde Hattem aan de groepen drie en acht van de basisscholen worden gegeven zijn door de corona tijdelijk stop gezet.”

Om de activiteiten in de toekomst te kunnen continueren is het bestuur van Heemkunde op zoek naar nieuwe bestuursleden en vrijwilligers. “Wij roepen mensen die Heemkunde Hattem een warm hart toe dragen, en het belangrijk vinden dat werkzaamheden die door Heemkunde worden gedaan doorgang kunnen vinden, op te solliciteren. Ook de werkgroepen kunnen nog uitbreiding gebruiken. Gezien het scala aan mogelijkheden om je vrijwillig in te zetten voor de geschiedenis en de cultuur van Hattem, nu en voor de toekomst, moet het toch mogelijk zijn om mensen te activeren zich op te geven voor een werkgroep of solliciteren naar een van de bestuursfuncties.”

Voor meer informatie en aanmelden: info@heemkundehattem.nl.