Afbeelding
.

Sprookjes herleven in Anton Pieck Museum

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Sprookjes herleven in de expositie ‘Er was eens..’ die momenteel te bewonderen is in het Anton Pieck Museum. 

De tentoonstelling is een aanvulling op de expositie in het kader van de 125ste geboortedag van de naamgever van het museum.
Anton Pieck en de Efteling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De veelzijdige kunstenaar heeft meer dan 1500 ontwerptekeningen voor de Efteling gemaakt. De expositie is tot stand gekomen dankzij de warme band tussen het museum en de Efteling, die de grote collectie ontwerptekeningen, voorwerpen en andere objecten de afgelopen dertig jaar heeft verzameld en bewaard.


“Anton Pieck zag het ontwerpen voor het Sprookjesbos en de begeleiding en advisering als een groot avontuur dat hij niet graag gemist had. Hij kwam elke week van Overveen naar de Efteling. En dan te bedenken dat hij in eerste instantie “Nee” zei toen Peter Reijnders hem vroeg als ontwerper. Het designteam van de Efteling laat zich nog elke dag inspireren door de nalatenschap van Anton Pieck. Voor mij was het een feest om deze expositie samen te mogen stellen. Ik heb dankbaar geleund op de kennis en het enthousiasme van het designteam en het archief. Om in de verhalen te duiken. Anton Pieck nog beter te leren kennen en het werk tot in detail te mogen bestuderen.... wie droomt daar nou niet van? En het dan ook nog te mogen delen met een groot publiek”, vertelt conservator Francine Oonk van het Anton Pieckmuseum enthousiast.


Onder de muzikale klanken van een Efteling muziekje worden bezoekers ondergedompeld in de magische wereld van de eerste tien sprookjes die Pieck maakte voor het sprookjesbos. “Je stapt vanuit het jaar 2020 het Anton Pieck Museum binnen om terwijl je de trap oploopt, je via de plattegronden terug te laten leiden tot 1951. Het begin van het ontstaan van het Sprookjesbos en daarmee de Efteling. Met het expositieboekje in de hand kun je niet alleen optimaal genieten van de sprookjes maar kom je ook nog interessante achtergrondinformatie te weten. Je kunt plaatsnemen aan de inspiratietafel van de drie grondleggers, een selfie maken met de meer dan levensgrote kikkerprins of levensgrote Heraut en je laten verwonderen door de muziek van Riedeltje op de klavecimbel die uit de ontwerptekening lijkt te komen. In de vitrines vind je nog niet eerder vertoonde archiefstukken en sprookjes items die het verhaal compleet maken. Voor kinderen van 4-99 jaar is er een speurtocht. En alleen voor kinderen die zoet zijn geweest gaat de nachtegaal fluiten”.


De reacties van bezoekers, van klein tot groot, zijn dan ook lovend. “Het hoort bij Anton Pieck en het is een traktatie om de originele werken voor het Sprookjesbos van dichtbij te mogen bewonderen. Zeker ook met de toevoeging van het sprookje in korte tekst en een levensgrote foto van de uitgevoerde versie van 1952. Als je door de twee zalen loopt hoor je (groot-)ouders het sprookje aan hun kinderen voorlezen terwijl de kinderen zich verliezen in de tekeningen van Anton Pieck. In het gastenboek staan mooie reacties en ook online op onze socials zien we een prettige stijging. Ook de Efteling zelf omarmt onze expositie”.


Ondanks dat de gevolgen van de Covid ’19 ook de deuren van het Anton Pieck museum niet voorbij zijn gegaan, blijven de medewerkers goede hoop houden voor de toekomst. “Net als andere musea kunnen we maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in ons museum ontvangen en hebben we verlies geleden van de maanden maart tot 1 juni dat we dicht waren. Gelukkig trekt het weer aan en blijkt de expositie ‘Er was eens..’ in samenwerking met de Efteling een groot succes”, aldus Anton Pieck directeur Mathilde Stam.

De expositie ‘Er was eens..’ is tot 28 februari 2021 te bezichtigen in het Anton Pieck museum.