Afbeelding

Dorcas Voedselactie wordt coronaproof opgezet

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Van 5 t/m 7 november (in dezelfde week als Dankdag) wordt de Dorcas Voedselactie georganiseerd in de Albert Heijn en Boni. Zowel landelijk als in Hattem vindt de actie voor de 25e keer plaats. De actie is door Dorcas Andijk landelijk coronaproof opgezet.

In plaats van dat de klant een product, bijvoorbeeld een pak rijst, in de winkel koopt en inlevert, kunnen de klanten een donatie doen. Ze krijgen hiervoor van een vrijwilliger bij de ingang van de supermarkt een vernieuwd voedsellijstje waarop producten staan met daarbij een QR-code. Dit zijn codes die staan voor een bepaald product met een waarde, bijvoorbeeld een pak rijst ter waarde van 1 euro of een voedselpakket ter waarde van 15 euro en door Dorcas voor Albert Heijn Hattem gemaakt. “Klanten kiezen zelf een bedrag en scannen deze met hun smartphone. Van het gedoneerde bedrag kopen wij in de landen zelf producten in. Naast dat dit veiliger is, zorgt het er ook voor dat we de voedselpakketten niet zelf hoeven te vervoeren en dat de inhoud wisselend van samenstelling kan zijn, aangepast op het land en de situatie”, laat Dick Visser weten namens de organisatie. Wat als je geen smartphone hebt? “Net zoals eerdere jaren zit ook nu aan ieder voedsellijstje een machtigingskaart die ingevuld kan worden. De machtigingskaarten kunnen in de collectebus gedeponeerd worden. Klanten mogen de voedsellijstjes ook mee naar huis nemen, zodat ze thuis rustig de machtigingskaart kunnen invullen, of alsnog thuis de QR code kunnen scannen. Op de machtigingskaart staat het adres van Dorcas met een antwoordnummer, zodat deze door de klant gratis naar ons toegestuurd kan worden. Daarnaast blijft het mogelijk om contant geld in de collectebus te doen. Ook kunnen de machtigingskaarten die in de winkel ingevuld worden, hierin gedeponeerd worden.”

Onveranderd blijft dat de voedselpakketten een bemoediging zijn aan de allerarmsten in Oost Europa. “Met een pakket kunnen we laten zien dat we om hen geven, dat ze niet vergeten zijn. Bovendien biedt het pakket noodzakelijke hulp aan ouderen, gezinnen, zieken, gehandicapten en kwetsbaren. Deze hulp is voor hen van groot belang. In deze coronatijd nog meer dan anders.

Hulp wordt daarnaast geboden door trainingen te bieden en hen te helpen bij het vinden van een baan.” Kijk voor meer informatie op: www.dorcasvoedselactie.nl.