Mariaboom in de race voor boom van het jaar
Mariaboom in de race voor boom van het jaar Mark Kohn

Mariaboom in de race voor boom van het jaar

Algemeen

HATTEM – De Mariaboom is genomineerd voor de titel ‘Boom van het jaar’. Bij deze verkiezing gaat het om het verhaal achter de boom, het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. “Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein’.”

Uit 87 aanmeldingen is in iedere provincie één boom genomineerd. Voor de Provincie Gelderland is dit de Mariaboom. Deze bijzondere boom op Landgoed Molecaten is één van de oudste beuken van Nederland. Gedacht wordt dat de Mariaboom, samen met de inmiddels verdwenen Jozefboom, de omstreeks 1600 uitgegraven Trijsspreng markeert. Deze spreng functioneert nog altijd en voert water aan een van de best bewaarde watermolens van Nederland op het landgoed. De benaming van de Mariaboom dateert vermoedelijk uit de vroege Reformatie, waarbij aan bomen een volksnaam werd toegekend.

Stemmen op de Mariaboom kan tot 14 oktober 12.00 uur op de website deboomvanhetjaar.nl. De winnaar vertegenwoordigt Nederland in de Europese Boom van het Jaarverkiezing in 2021. De verkiezing is een initiatief van SBNL Natuurfonds. SBNL Natuurfonds heeft sinds 2018 het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.