Afbeelding

Gemeente schiet sportverenigingen te hulp

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – De Sportkoepel is tevreden over de oplossingen op de korte termijn die de raad maandagavond heeft vastgesteld om de lokale sportverenigingen te ondersteunen.

In een brandbrief die de Sportkoepel in mei naar het College van B & W stuurde werden de financiële consequenties van de Coronacrisis voor de sportverenigingen onder de aandacht gebracht. Met name sportverenigingen met een eigen kantine en sportverenigingen met eigen onroerend goed kunnen in deze tijd lastig het hoofd boven water houden.

Veel inkomsten vallen weg door de genomen Corona maatregelen terwijl de vaste kosten doorlopen. Het bestuur van de Sportkoepel heeft in de afgelopen weken diverse keren met wethouder Martijn Hospers en beleidsmedewerker Gerald van Dijk om de tafel gezeten om te kijken naar een oplossing.

De Sportkoepel is blij en de gemeente dankbaar dat uit de aanvullende maatregelen die nu worden genomen, blijkt dat ook het gemeentebestuur de sport hoog in het vaandel heeft staan. “Naast deze voorgestelde tijdelijke maatregelen zullen we natuurlijk ook vooruit moeten kijken naar eventuele structurele oplossingen om de
sportverenigingen/organisaties ook op de langere termijn financieel gezond te houden. In een binnenkort te organiseren algemene ledenvergadering zullen we dit met elkaar gaan bespreken”, aldus voorzitter Ed Zandhuis namens de Sportkoepel.

De raad besloot dat de Marke de huur die in rekening is gebracht bij sportverenigingen zonder eigen accommodatie vanaf half april niet meer in rekening brengt. Huurders van gemeentelijke accommodaties hebben geen huur hoeven te betalen over deze eerste maand. Voorgesteld wordt de eerste maand huur van de Marke te vergoeden aan de betreffende sportverenigingen.

Bij de Hattemse sportverenigingen met een eigen accommodatie worden de huren voor het jaar 2020 niet in rekening gebracht. Ook wordt de verschuldigde OZB vergoed. Omdat kwijtschelding van OZB juridisch gevoelig ligt wordt, kiest de gemeente ervoor om een vergoeding ter hoogte van het bedrag aan OZB beschikbaar te stellen aan de verenigingen.