Afbeelding
Foto: Voor Mekaar

Voor Mekaar praat vrijwilligers bij over dementie

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Afgelopen donderdag verzorgde de Stichting voor Mekaar een cursusochtend voor haar vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden. De ruim dertig aanwezigen verdiepten zich onder leiding van gastspreekster Tineke Regterink in de situatie van mensen met dementie. Ook kon er kennisgemaakt worden met een nieuwe vrijwilliger.

Hans Havinga, voorzitter van de stichting Voor Mekaar, betitelde in zijn openingspraatje de bijeenkomst als het tweede deel van een tweeluik. Al eerder bekeken de vrijwilligers de film Human Forever van Teun Toebes, die lange tijd tussen ouderen met dementie woonde. Nu vond er een meer inhoudelijk bespreking van het onderwerp plaats.

Havinga: “De vraag die boven deze bijeenkomsten hangt is, wat willen we als bestuur met het bespreken van dit onderwerp bereiken? Dementie is een toenemend probleem en de kans dat we er in de hulpverlening mee te maken krijgen, wordt alleen maar groter. Het zijn vaak situaties waarin professionele zorg vereist is. Het kan ook zijn dat vrijwilligers door de aandacht voor dit onderwerp hulp willen bieden aan mensen met dementie. Dat kan best spannend zijn, daarom doen we dat nooit zonder overleg vooraf en tijdens de hulpverlening met de vrijwilliger. En we gaan als bestuur actief inventariseren wie het zou willen overwegen. Want we vermoeden dat de hulpvraag voor of rond mensen met dementie alleen maar gaat toenemen.”

Groeiend aantal patiënten
Dat dat vermoeden terecht is, bleek al snel toen Tineke Regterink - die als voorlichter bij de Werkgroep Alzheimer Oost-Nederland werkt - de luisteraars confronteerde met de feiten: “Eén op de vijf mensen in onze samenleving krijgt dementie. Op dit moment zijn er zo’n 290.000 Nederlanders bij wie dementie is vastgesteld en over een aantal jaren zijn dat er zelfs een half miljoen. De leeftijden van deze mensen lopen sterk uiteen. Ook op jongere leeftijd is er een kans om het te krijgen.”

‘Geluk belangrijker dan gelijk’
Regterink gaf de aanwezigen ook de nodige tips mee: “Probeer mee te bewegen met degene die dementie heeft. Probeer niet teveel te corrigeren als iemand fantaseert. In de ogen van de dementerende is wat wij fantasie zouden noemen de werkelijkheid. Geluk is belangrijker dan gelijk.”
Eén van de vrijwilligers illustreerde dit. Hij maakte mee hoe een dementerende vrouw die thuis was, aankondigde ‘naar huis’ te willen. De niet demente partner begeleidde zijn vrouw naar de kapstok, ze deden beiden hun jas aan, liepen een rondje om het huis en na de voordeur te zijn binnengelopen zei de vrouw tevreden: ‘Ziezo, we zijn thuis!’ 

Nieuwe vrijwilliger
Tijdens de bijeenkomst heette Monique Eshuis een nieuwe vrijwilliger welkom. Na afloop van de lezing werden de vrijwilligers voorzien van een lunch. Ook stond er een tafel klaar met voorlichtingsmateriaal over activiteiten die in Hattem worden ondernomen voor mensen met dementie en hun partners en verzorgers. Al met al kijkt het bestuur terug op een zinvolle ochtend die, gezien de betrokkenheid van de aanwezigen vast nog wel een vervolg krijgt. Zie ook https://www.voormekaarhattem.nl/.