Ontwerptekening herinrichting De Bleek
Ontwerptekening herinrichting De Bleek Foto: .

Op zoek naar oplossing fietspad De Bleek

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – De Bleek en de Nieuwstad staan beiden op de nominatie om dit jaar opnieuw in te inrichten. De werkzaamheden aan De Bleek starten, voor zover nu is voorzien, op maandag 29 augustus. Bert van der Stoep gaf maandagavond in de commissievergadering Algemene en Ruimtelijke zaken aan dat hij het niet eens is met de plannen voor de aanleg van een fietspad over het terrein waar zijn bedrijf Vadesto is gevestigd.

Kennismaking

De Bleek is voor veel bezoekers de eerste kennismaking met de stad Hattem. De gemeente wil dit graag een aantrekkelijke eerste kennismaking laten zijn. Daarom is een projectplan gemaakt om van de Bleek een plek te maken waar je de auto veilig neer kan zetten en waar het ook fijn is om te zijn. ”In potentie is De Bleek een prachtige plek nabij de historische binnenstad, het Apeldoornskanaal en de Hoenwaard. In de huidige situatie is er vooral veel asfalt en heeft het terrein te kampen met wateroverlast tijdens regenval. Een landschapsarchitecte heeft een schets gemaakt hoe het terrein er in de toekomst uit kan komen te zien met aandacht voor verkeersveiligheid, afwatering, groen, duurzaamheid”, aldus de gemeente. Op donderdag 7 april zijn geïnteresseerde Hattemers bijgepraat over het huidige ontwerp voor de Bleek.

Bezwaar

In een brief aan de raad die maandag werd besproken in de commissievergadering schrijft van der Stoep dat hij tot zijn grote schrik en verbazing ontdekte dat de gemeente een stuk nieuw fietspad ontwerpt op een deel van het terrein van Vadesto. ”Op dit dijkdeel ligt een overeenkomst van het bedrijf met het Waterschap voor tientallen jaren.

Een zeer kwalijke en laakbare zaak is wel dat de gemeente zomaar denkt zonder enig overleg een stuk bedrijfsterrein en onder andere fietsstalling van Vadesto af te kunnen nemen”.

Van der Stoep benadrukte zeker niet van plan te zijn een om een deel van het terrein af te staan. Het fietspadplan op De Bleek zou de veiligheid ernstig in gevaar brengen en de bedrijfsvoering schaden. “Het bedrijf zal dan ook, indien nodig, zeker álle mogelijke (rechts)maatregelen nemen om dit verwerpelijke onheilsplan tegen te houden’, zo staat te lezen in de brief. 

Gesprekken met de gemeente, de projectleider en wethouder Schipper boden tot op heden geen soelaas.

Wethouder Schipper stelt nog steeds te zoeken naar een aanvaardbare oplossing voor beide partijen. Het nieuwe fietspad over de dijk zou volgens de wethouder de verkeersveiligheid ten goede komen doordat het fietsverkeer gescheiden wordt van het gemotoriseerd verkeer. Het Waterschap kan instemmen met de plannen. De commissieleden stelden vragen over het eigendomsrecht van het Vadesto-terrein en de communicatie. Het terrein is eigendom van het Waterschap die het terrein verhuurd aan Bouwhuis BV, die weer doorverhuurd aan Vadesto. 

Subsidie

De herinrichting van De Bleek wordt voor 50% gefinancierd door de provincie Gelderland. Voorwaarde is wel dat de herinrichting dit jaar plaatsvindt anders kan de gemeente Hattem fluiten naar de € 250.000,- euro subsidie. In verband met het hoogwaterseizoen kunnen de werkzaamheden aan De Bleek alleen in de zomer worden uitgevoerd. “De druk om er samen uit te komen is groot. Er ligt een verantwoordelijkheid voor beide partijen”, aldus commissievoorzitter Teun Juk die aangaf het vervolg met spanning af te wachten.