Afbeelding
.

Hattem doet mee aan NK Tegelwippen 2022

Algemeen

HATTEM – Heel Hattem wipt tegels! Dat is het doel van het NK tegelwippen, waar de gemeente Hattem voor de tweede keer aan mee doet. Op 21 maart wordt het startsein gegeven door wethouder Carla Broekhuis. 

Tegelwippen
Het NK Tegelwippen begint tegelijk met de start van de lente en loopt tot en met het eind van het ‘Vergeten Plantseizoen’. Zo kan oktober nog optimaal benut worden voor het vullen van tuinen. Doel van het tegelwippen is om de tuintegels te vervangen door groen.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het  regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Activiteiten
In het kader van het NK tegelwippen organiseert de gemeente Hattem tal van activiteiten. Wethouder Broekhuis gaat op 21 maart de eerste tegel wippen. Verder gaat er elke laatste vrijdag een tegeltaxi door Hattem rijden. Door een mail te sturen naar NKtegelwippen@hattem.nl kunnen Hattemers hun tegels aanmelden om opgehaald te worden. Op 28 maart zit de wethouder persoonlijk achter het stuur om de tegeltaxi te besturen. In april staat nog een ruiactie op de gemeentewerf op de planning. Een tegel kan dan geruild worden tegen één gratis plantje. 

De oude tegels krijgen een tweede leven. Deze worden niet weggegooid. Geïnventariseerd wordt waar deze hergebruikt kunnen worden.