Afbeelding
.

Vragen over digitale veiligheid gemeente

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Tijdens de laatste raadsvergadering van 2020 heeft CDA-fractievoorzitter Teun Juk vragen gesteld over de digitale veiligheid van de gemeente. 

Dit naar aanleiding van berichten in de pers dat de gemeente Hof van Twente slachtoffer is geworden van gijzelsoftware. Teun Juk: “Het zal je maar gebeuren. Niet alleen de overheid, maar ook ondernemers kunnen er slachtoffer van worden. Eén van de probleempunten bij Hof van Twente was dat ook de backup is gegijzeld. Als raadslid vraag je je dan af, kan zoiets in Hattem ook gebeuren? Hij vroeg zich daarom of de ICT-voorziening die samen met Heerde en Oldebroek is opgezet, robuust genoeg is om dit te voorkomen? Verder vroeg hij aan het college hoever het staat met de besprekingen om de ICT-samenwerking te verbreden met Elburg en/of Nunspeet? Hij refereerde daarbij aan de opdracht die de provincie Gelderland aan de Noord-Veluwse gemeenten heeft gegeven om toch vooral meer samen te werken op het terrein van de bedrijfsvoering. 

Wethouder Martijn Hospers gaf aan dat het punt van de digitale veiligheid in de afgelopen week diverse malen intern aan de orde is geweest. “Als je zoiets hoort van een andere gemeente, dan schrik je wel. Vandaar dat ik hiervoor nadrukkelijk aandacht heb gevraagd in de organisatie. Op zich heeft Hattem de veiligheid goed op orde, maar een garantie dat zoiets ons nooit overkomt kan ik niet geven. Digitale veiligheid is en blijft een continu aandachtspunt voor alle bedrijven en overheden”. De wethouder gaf aan dat hij een robuuste ICT-voorziening belangrijk vindt. Hij vertelde dat er gesprekken volgen met de genoemde gemeenten om te kijken of de samenwerking kan worden verbreed.