Afbeelding
.

25e Dorcas Voedselactie in Hattem

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- Zowel landelijk als in Hattem vindt voor de 25e keer de bekende Dorcas Voedselactie plaats ten behoeve van de allerarmsten in Oost-Europa. 

In verband met Corona kent de Voedselactie dit jaar wel een geheel andere opzet: geen inzameling in de plaatselijke supermarkten, maar een online inzameling. Doneren is reeds mogelijk via de Hattemse digitale collectebus op www.dorcas.nl/acties/dorcas-voedselactie-hattem en kan tot 30 november. Coördinatoren Jo Tuinstra en Dick Visser vertellen er meer over.


“Toen Dorcas destijds met deze landelijke actie kwam, hebben Jannie van Gelder, Harmke Neuteboom en Alice Weitkamp het initiatief genomen om de Voedselactie ook in Hattem op te starten. Zaterdag 2 november 1996 vond het voor het eerst plaats. Met succes! De actie is echt een begrip geworden. We hopen dan ook dat we de Hattemers, ondanks dat de actie nu niet in supermarkten plaatsvindt, op verschillende manieren toch kunnen bereiken zodat ze geven aan dit doel”, vertellen Jo en Dick. “Ik denk dat de actie zo succesvol is omdat het heel praktisch werkt; iedereen kan naar vermogen geven en het werkt heel laagdrempelig. Iedereen doet immers wel boodschappen. Menigeen deed zo een pakket van 20 euro bij de boodschappen en sommigen gaven regelmatig meerdere keren in de actieweek enkele artikelen af. En het is heel concreet: je ziet echt wat je geeft”, voegt Jo toe. Het tweetal geeft aan dat de supermarkten vanaf het begin enthousiast hun medewerking hebben toegezegd. “Daarnaast hebben we net als voorgaande jaren de kerken verzocht om een bijdrage”, vertelt Dick.


Broodnodig

Jo is al 25 jaar betrokken bij de Voedselactie in Hattem. Destijds begonnen als één van de vrijwilligers en nu alweer heel wat jaren als coördinator m.b.t. de Boni. “Jannie heeft me destijds gevraagd. Ik vond het een actie waarbij je makkelijk kunt meehelpen. En heel belangrijk: het is zó nodig. Ik ben zelf een aantal keren in Moldavië geweest en de mensen leven er in pure armoede. Ze hebben echt niks. De meeste van hen hebben een pensioen van een tientje in de maand, maar de boodschappen zijn er net zo duur als hier! Er is ook een tekort aan kolen en hout, dus ze kunnen hun huis niet verwarmen. Ouderen liggen vaak de hele dag maar onder een vod. En juist nu in Coronatijd kunnen ze onze hulp hard gebruiken: het is nog moeilijker om op pad te kunnen en in levensbehoeften te voorzien.” Dick en zijn vrouw Cobi werkten al enige jaren mee als vrijwilliger. Drie jaar geleden namen zij het stokje over van Jannie en Henk van Gelder en werden coördinatoren m.b.t. de Albert Heijn. “Wij leven hier in weelde, en als je dan de beelden ziet van hoe het er daar aan toe gaat. Dat maakt indruk.” Letterlijk: “De actie is broodnodig!”


Voedselactie in Coronatijd

Vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland vindt de organisatie het niet veilig genoeg op producten in te zamelen in supermarkten en kerken. Voor het eerst in 25 jaar zal de organisatie in de landen zelf producten inkopen en daar verspreiden. Dorcas roept heel Nederland op om bij te dragen zodat er 25.000 pakketten kunnen worden uitgedeeld aan de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. Voor 15 euro kan Dorcas een voedzaam pakket samenstellen, inclusief handzeep. Mensen kunnen meedoen met de actie door te doneren via de Hattemse digitale collectebus https://dorcas.nl/acties/dorcas-voedselactie-hattem. Elders in deze krant vindt u een advertentie van Dorcas met daarin de QR code, waarmee u kunt doneren. U kunt tevens bijdragen aan de Dorcas Voedselactie door te geven via www.dorcasvoedselactie.nl of via NL04 RABO 0106 2500 00, t.n.v. Dorcas in Almere o.v.v. Voedselactie.


“Vorig jaar hadden we 600 euro ingezameld middels de collecte en ongeveer 350 pakketten van minstens 15 euro. Het is natuurlijk afwachten hoe de actie in deze opzet verloopt, maar we hopen de opbrengst zeker te kunnen evenaren!”, aldus Jo en Dick. Help mee! Lees de advertentie elders in de krant voor informatie of kijk op www.dorcasvoedselactie.nl.