Afbeelding
Foto: .

Henk Dekker nieuwe directeur Stichting Welzijn Hattem

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – “Een gelukkig verdwaalde onderwijzer die met hart en ziel werkzaam is in het welzijnswerk”, zo omschrijft Henk Dekker zichzelf. Per 1 mei is de Drentenaar de nieuwe directeur van Stichting Welzijn Hattem.

Verbinder

Toen Henk Dekker de advertentie zag waarin een nieuwe directeur voor het welzijnswerk in Hattem werd gezocht, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Als verbinder pur sang wil hij niet alleen dialooggericht werken, maar ook de zelfredzaamheid en de samenredzaamheid van mensen vergroten.

Dit besef leerde hij uit een aantal ingrijpende levenslessen. Door zijn zoon, die na slechtziendheid uiteindelijk blind werd, leerde hij om zoveel mogelijk het positieve uit alle gebeurtenissen te halen.

Na een korte en achteraf foute studiekeuze, met een vast contract in de ICT-sector in het verschiet, werd duidelijk dat Henk niet moet werken met dingen, maar met mensen.

Het besef dat je in het leven niet kunt zonder een ander is een levensles die werd ervaren toen een AED zijn leven redde na een hartstilstand.

Naast zijn werk is Dekker druk met zijn hobby’s zoals het organiseren van activiteiten, gezelligheid met vrienden en familie, vakantie en muziek. Hij is getrouwd met Angela en vader van twee dochters en een zoon.

Ervaring

Het was de term ‘vertrouwd en dichtbij’ die hem bijzonder aansprak in de vacature als directeur bij SWH. “Per definitie vind ik dat je de kreet ‘vertrouwd en dichtbij’ moet kunnen plakken op een welzijnsinstelling. Ik ben hier terechtgekomen bij een organisatie waar we die kreet ten volle kunnen waar maken. Dat Hattem daarnaast een ongelooflijk mooie stad is, voelt als pure bonus. En ja daar moet ik wel ruim 3 kwartier voor in de auto zitten”.

De inwoner van het Drentse Balinge heeft in de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan in het welzijnswerk. “Toen ik ooit de Pedagogische Academie had afgerond, wilde ik absoluut voor de klas staan. In die tijd was de opleiding vooral een opleiding tot werkloze. Dat bleek ook. Toen ik mij breder ging oriënteren, kreeg ik een baan als jeugdwerkadviseur. Vanaf het eerste moment voelde ik mij thuis in het welzijnswerk en voelde ik me die gelukkig verdwaalde onderwijzer”. Vanaf 2005 werden diverse leidinggevende functies bekleed in de gemeente Ooststellingwerf en Midden-Drenthe, variërend van opbouwwerk tot maatschappelijk werk, van jongerenwerk tot buurtsportcoaches en van vrijwilligerswerk tot project welzijn op recept.

Mensenwerk

Het welzijnswerk past Henk als een jas, juist omdat het mensenwerk is. “Als mens wil je er graag toe doen. Je zoekt naar vormen van geluk. Ik heb me altijd erg kunnen vinden in het motto: daar waar het om mensen gaat. Daar een steentje aan bijdragen, vind ik geweldig en kan me een ontzettend voldaan gevoel geven”.

De directeur erkent dat SWH een belangrijke spin in het web in Hattem is op het gebied van welzijn. “Niet alleen en zeker niet alleen voor onszelf maar voor iedereen in Hattem en dan vooral voor de meest kwetsbaren”.

Of er zaken veranderd gaan worden binnen de werkwijze kan Dekker op dit moment nog lastig aangeven. “Er gaan geen zaken veranderen om het veranderen. Een verandering moet een wezenlijke bijdrage aan de koers die we willen gaan varen. Over die koers heb ik duidelijke ideeën. Daarmee ga ik graag samen aan de slag met de inwoners van Hattem, de vele vrijwilligers, SWH collega’s en de gemeente Hattem. Zoiets kan je alleen samen doen. Ik hoop met mijn kwaliteiten en ervaring daaraan een mooie en goede bijdrage aan leveren”.