Afbeelding
.

Voorstelling Josep Wresinski Cultuur Stichting in de Marke

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- De Josep Wresinski Cultuur Stichting brengt op 20 november de theatervoorstelling ‘Zie de mens’ in de Marke in Hattem. Na de succesvolle voorstelling ‘De Om Zieners’ is dit de tweede voorstelling die zij in Hattem speelt. Deze Zwolse stichting is een multicultureel theatercollectief. Het bestaat uit mensen die leven in kansarme en kwetsbare situaties, theatermakers en muzikanten. Samen maken zijtheatervoorstellingen voor een breed publiek. 

‘Zie de mens’ is een theatrale collage met fraaie muziek uit verschillende delen van de wereld. Ze is opgebouwd rondom persoonlijke geschiedenissen van mensen die kansarm en kwetsbaar zijn, en geeft daarvan een helder beeld. Met de voorstelling ‘Zie de mens’ wil het theatercollectief bijdragen aan een solidaire samenleving, waarin iedereen zichthuis en veilig voelt. Na afloop kan het publiek in gesprek met de theatergroep. Toverlantaarn “Wij geloven dat theater de toverlantaarn is waarmee echte verhalen rond armoede en uitsluiting zichtbaar worden. Getuige worden van deze verhalen vergroot de gevoeligheid voor de armen. Voelen wat de ander voelt, meeleven met wat de ander beleeft. Deze gevoeligheid vergroot de betrokkenheid en verbondenheid van ons publiek met het vraagstuk van rijkdom en armoede”, stelt de stichting op haar website. “De allerarmsten zijn deskundig in alles wat met armoede te maken heeft. Zij zijn de boodschappers, het levende voorbeeld van de boodschap van armoede, die verteld moet worden. Wij zijn bereid onbevooroordeeld naar hen te luisteren en doen dat iedere dag. Samen met hen maken wij hun verhalen zichtbaar, tastbaar en voelbaar in het theater. Samen met deze spelers onderzoeken wij zo de fundamenten van het leven. 

“De stichting is vernoemd naar de zelf in diepe armoede geboren Franse priester Joseph Wresinski (1917-1988) die zich zijn hele leven inzette tegen armoede en uitsluiting, in dienst van de allerarmsten. In 1957 richtte hij de ATD Vierde Wereld beweging op; een internationale beweging tegen armoede en uitsluiting, voor mensenrechten en vrede. Voor Wresinski was de emancipatie van de allerarmsten een levenstaak. Cultuur was daarbij voor hem een belangrijk middel. Hierom ontwikkelde hij het programma ‘Cultuur als wapen tegen armoede’ dat is overgenomen door de UNESCO. De Joseph Wresinski Cultuur Stichting treed met haar theater in zijn voetsporen. 

Vrijzinnigen Hattem bevelen deze voorstelling van harte aan. “Onze vereniging heeft de stichting in2016 en 2017 financieel ondersteund, en in 2017 werd in het kader van het 100-jarig bestaan van onze vereniging o.a. een uitverkochte theatervoorstelling in de Marke gegeven door de Josep Wresinski Cultuur Stichting. Nu zij het plan hebben opgevat om opnieuw een voorstelling te geven, ondersteunen wij dit initiatief.” 

U wordt van harte uitgenodigd de voorstelling bij te wonen. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar via:https://www.wresinskicultuur.nl/aanmelden/ Na afloop is er de gelegenheid om een gift te doen. Daarmee kunt u bijdragen aan de actieve cultuurparticipatie van mensen in armoede. De voorstelling in de Marke vangt aan om: 20.00 uur. Het publiek is welkom vanaf 19.15 uur in de foyer van de Marke. Vanwege overheidsbeleid wordt een Corona toegangsbewijs gevraagd. Hulp bij het aanvragen van een corona toegangsbewijs kunt u krijgen bij de bibliotheek in de Marke, tel: 038 4448525 of e-mail: info@bibliotheekveluwenoord.nl.