Tureluur en grutto bij de plasdras Hoenwaard Noord
Tureluur en grutto bij de plasdras Hoenwaard Noord .

“Weidevogelparadijs dreigt verloren te gaan”

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Landelijk gezien daalt de weidevogelstand drastisch en zorgelijk. In de Hoenwaard is daarentegen een zeer positieve trend. In dit robuuste gebied langs de Gelderse IJssel ter hoogte van Hattem is flink geïnvesteerd in weidevogelgebieden.


Dat vertaalt zich naar groeiende populaties van bijvoorbeeld de grutto, kievit, tureluur en watersnip. Jaarlijks keren zij terug om te broeden, hun jongen groot te brengen en uit te laten vliegen. Weidevogelbeheerder en melkveehouder Jacob van Emst is verbijsterd over plannen van Waterschap, Provincie Gelderland en gemeenten: “Twee weidevogelparadijzen dreigen onnodig te worden opgeofferd. Naast de gevolgen voor de vogels in de gebieden wordt hiermee ook ruim anderhalf miljoen euro aan subsidie van de Provincie Gelderland tenietgedaan. Dit geld is juist geïnvesteerd om gebieden geschikt te maken voor weidevogels. Dat is notabene net gerealiseerd.”


De Hoenwaard ligt in een uiterwaard met functies voor landbouw, natuur en recreatie. Al jaren wordt er gesproken over de toekomst van het gebied waarin een nieuw evenwicht moet komen tussen huidige functies en ruimte voor water (rivier). Binnenkort worden besluiten genomen. De zomerkade in de Hoenwaard is op verschillende plaatsen in het plangebied aan renovatie toe. In het noordwesten wil men echter de kade ineens landinwaarts verplaatsen. Precies midden in het gebied waar met veel inspanningen een weidevogelgebied is gerealiseerd. Daar gaat letterlijk een streep door als de zomerkade wordt verplaatst. Melkveehouder Jacob van Emst is eigenaar van de grond: “Het heeft jaren gekost om dit gebied geschikt te maken voor weidevogels. Dat doe ik met veel passie. Eindelijk is de populatie groeiende. Het is totaal onbegrijpelijk en onnodig de kade midden totin dit gebied te verplaatsen. De kade zelf is cultuurhistorisch erfgoed. Een beter voorstel isom de kade te behouden op de huidige plek en aldaar te renoveren. Dat scheelt miljoenenaan kosten en het spaart het weidevogelgebied.” Als het aan de planmakers ligt, dan komt er circa 10 hectare Ooibos aan de rand van dit weidevogelgebied. “Het bos zou dan een zoom tussen land en rivier vormen. Ooibos is een prima leef –en schuilgebied voor predatoren. Predatoren zoals roofdieren en roofvogels zullen zich daar vestigen, want het voedsel, de weidevogels en hun jongen, liggen voor het oprapen. Het lijkt water naar de zee dragen.”


Jacob van Emst werkt actief samen met het Geldersch Landschap en met Cor Heidenrijk van de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Veluwe IJsselzoom. De drie partijen bieden alternatieven voor zowel de zomerkade als de aanplant van het ooibos. Ze willen alles op alles zetten om de twee weidevogelgebieden te behouden. Op donderdag 22 oktober 2020 is er een bestuurlijk overleg waar de contouren van de plannen worden vastgesteld. De bestuurlijke begeleidingsgroep (BBG) bestaat uit wethouders van de gemeenten Hattem en Heerde, de gedeputeerde van de provincie Gelderland met o.a. portefeuille landschap en natuur, directeur van Rijkswaterstaat OostNederland en een heemraad van Waterschap Vallei en Veluwe.