Afbeelding
Foto: .

Tips om gistpuistjes te verhelpen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Mensen met een vette huid die pityrosporum folliculitis of malassezia folliculitis (gistpuistjes) hebben, kunnen last krijgen van acne. Gisten van de vette huid leven in de haarzakjes omdat ze warmte, vocht en olie nodig hebben. Deze schimmel veroorzaakt meestal geen problemen in de haarzakjes van mensen met een vette huid, maar sommigen ontwikkelen pijnlijke puistjes als gevolg van zijn aanwezigheid. P. acnes is een van de meest voorkomende vormen van gistdermatitis. Dit artikel bespreekt de verschillende varianten van gistdermatitis en de behandeling ervan.

Wat je er zelf tegen kan doen

- Gebruik dagelijks een zachte gezichtsreiniger om vuil en olie te verwijderen. 

- Gebruik pure aloë vera gel op de aangetaste gebieden. 

- Vermijd het dragen van kunstmatige stoffen zoals nylon en satijn. 

- Gebruik een luchtbevochtiger in jouw slaapkamer om de omgeving vochtig te houden. 

- Eet een gezond en evenwichtig dieet om de vitaminen binnen te krijgen die jouw lichaam en huid nodig hebben. 

- Vermijd de consumptie van te veel suiker of cafeïne, die beide puistjes kunnen veroorzaken. 

- Neem voldoende rust om jouw lichaam en huid gezond te houden.

Pityrosporum of malassezia schimmels veroorzaken pityriasis folliculitis, ook bekend als gistdermatitis of kappersjeuk. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door overmatige hitte en vochtigheid. De schimmel geeft de voorkeur aan een warme en vochtige omgeving en doet het daarom goed in tropische gebieden. Deze schimmel kan ook op de huid groeien. Mensen met een vette huid kunnen door deze aandoening rode puistjes krijgen. De schimmel kan zich naast een infectie ook verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Kortom

De gist die groeit op de menselijke huid en in de darmen is een soort schimmel. In de meeste gevallen is het niet schadelijk, maar in bepaalde gevallen kan het een probleem worden. Je kunt gist oplopen via jouw huid, vooral op plaatsen zoals de liezen, onder de borsten, onder de armen en tussen de tenen die warm en vochtig zijn en bedekt zijn met kleding. Deze schimmel voedt zich met huidolie en zweet en produceert bèta-diol-in, een stof die een allergische reactie op je huid kan veroorzaken en rode, jeukende en ontstoken puistjes kan veroorzaken. Puistjes worden veroorzaakt door gist en verward met acne. Verschillende puistjes kunnen door gist worden veroorzaakt, hoewel het vaker voorkomt in het gezicht dan elders. De reden hiervoor is dat het gedijt in warme en vochtige omstandigheden. Lees hier meer informatie over skincare producten.