Edith de Jong, Coördinator erfgoed en onderwijs bij Cultuurplein
Edith de Jong, Coördinator erfgoed en onderwijs bij Cultuurplein Foto: Cultuurplein

Erfgoed digitaal door vlogs van jongeren

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Cultuurplein verduurzaamt Erfgoed in Hattem, Epe en Oldebroek met de digitale puzzeltocht ‘Ontcijfer je Plaats!’.

“Tijdens de coronapandemie konden veel erfgoedlessen begrijpelijkerwijs niet doorgaan. We werken immers met veel oudere en kwetsbare vrijwilligers. Onze zorg is om hun verhalen en bijzondere erfgoedplekken in de vorm van mondeling/immaterieel erfgoed te bewaren”, vertelt coordinator erfgoed Edith de Jong van Cultuurplein. “Daarom is Cultuurplein in verschillende gemeenten begonnen met het verduurzamen van haar erfgoedlessen in een vorm van aantrekkelijke online varianten die passen bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. Met QR-codes kunnen kinderen bij belangrijke erfgoedlocaties op een aantrekkelijke manier leren door filmpjes gemaakt door andere jongeren te bekijken.”

Voor Heerde was het op deze manier inzetten van QR-codes al eerder gebeurd met het digitaliseren van de verhalenroute Heerde. Er is nu ook een start gemaakt in de andere gemeenten met het Erfgoed project ‘Ontcijfer je plaats!’. Dit is een digitale puzzeltocht over erfgoed in de gemeente Hattem, Epe en Oldebroek, geïnitieerd door Cultuurplein. “Als dit project af is, kunnen kinderen langs culturele hotspots zoals bijvoorbeeld de Dijkpoort Hattem gaan om met behulp van filmpjes actief kijken naar het geselecteerde erfgoed. Hiermee kunnen ze een code kraken, zodat ze hun woonplaats beter leren kennen en ontcijferen. De digitale wereld en de eeuwenoude geschiedenis ontmoeten en versteken elkaar op deze manier.”

In de komende maanden wordt dit project verder ontwikkeld en in mei zullen er filmopnames plaatsvinden. Hierin zal zoals gezegd een heel aantal jonge, lokale aspirant vloggers figureren. “Het doel is: Trots zijn op je plaats en je door kennis ervan geworteld weten. Beloning is natuurlijk het actief meedoen en deel uitmaken van de geschiedenis van je dorp. Iedereen krijgt als bewijs een button met erop: ‘Hattem, Epe, Oldebroek, my home town!’.”

Na de zomervakantie zal ‘Ontcijfer je plaats’ beschikbaar zijn voor het grote en kleine publiek van de deelnemende gemeentes. Ontcijfer je Plaats is een initiatief en samenwerking van Cultuurplein, de gemeentes Oldebroek, Hattem en Epe en Held & Bloem Producties.