Afbeelding
.

Tentoonstelling: ‘De Passie van Pieck’

Algemeen

HATTEM - De overweldigende hoeveelheid tekeningen bewijst het: Pieck had een enorme passie voor het vastleggen van zijn fantasie en van wat hij waarnam op de plekken waar hij kwam. 

In de nieuwe vaste expositie “De Passie van Pieck” is te zien hoe Pieck al op 10-jarige leeftijd imponeerde met aquarellen en tekeningen en hoe hij zich ontwikkelde tot één van de meeste veelzijdige kunstenaars van ons land.

Mensen die hem gekend hebben, weten het nog: Anton Pieck was zeer productief en tekende het liefste de hele dag. Hij maakte in het begin van zijn carrière veel tekeningen die hij later uitwerkte tot grafische afdrukken, aquarellen en olieverfschilderijen. In de expositie ziet u hoe hij te werk ging; van schets naar voorstudie naar uiteindelijk ontwerp. “Met een loep kunt u de kleinste details in zijn werken ontdekken. Ook is er de allerlaatste kalenderplaat waar hij nog mee bezig was toen hij op 92-jarige leeftijd in zijn slaap overleed”, aldus conservator Judith Bartelds van het Anton Pieck museum.

Een interactieve museumtour legt verder uit welke technieken de naamgever van het museum toepaste en geeft nog meer informatie over de man en zijn werken. Op diverse schermen is de Anton Pieck beeldbank te raadplegen waarin allerlei afbeeldingen te zien zijn met meer uitleg erbij. De frivole kalenderplaten, indrukwekkende reistekeningen, schitterende etsen, intrigerende boekillustraties en fijnzinnige olieverfschilderijen maken de Anton Pieck Beleving compleet.

De nieuwe vaste tentoonstelling is tot en met 7 januari 2024 te bewonderen in het museum.