Voorlopig ontwerp hotel (bron: Teunissen architecten)
Voorlopig ontwerp hotel (bron: Teunissen architecten) .

Twijfels over proces bestemmingsplan Van der Valk

· leestijd 3 minuten Algemeen

HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem heeft twijfels over de integriteit van het proces rondom het bestemmingsplan dat een Van Valk hotel op Hattems grondgebied mogelijk moet maken. ā€œDe fouten zijn dusdanig dat we van de raad een herbezinning verwachtenā€, aldus voorzitter Pauliene Mars van VLMH. Het is nu aan de rechter om te oordelen of de procedures juist zijn gevolgd. Het beroep dat de VLMH heeft ingesteld, levert een forse vertraging op voor de bouw van het viersterrenhotel.

Tegenstrijdigheden
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde vorige maand in met het bestemmingsplan Van der Valk Hotel. ā€œOnbegrijpelijkā€, zo vindt de VLMH. Hoewel de Omgevingsvisie bij de plannen volgens Pauliene Mars er flink op vooruit is gegaan ten opzichte van eerdere versies, blijven er volgens VLMH een aantal tegenstrijdigheden overeind staan. ā€œWanneer de gemeente iets meer de tijd had genomen, hadden ze deze gezienā€. Reden voor de VLMH op een beroep in te stellen. Het is nu aan de rechter om een oordeel te vellen of de procedures juist zijn doorlopen. De voorzitter laat weten daarbij niet over Ć©Ć©n nacht ijs te zijn gegaan. Het Van der Valk dossier werd goed doorgespit, onderzoek gedaan en vragen gesteld aan de gemeente om meer duidelijkheid te krijgen. De kiem voor de twijfels werd gelegd door een omwonende die tijdens de bespreking in de raad aangaf dat de stikstofuitstoot niet goed zou zijn berekend. ā€œHet aantal verwachte autoā€™s per dag was meegenomen als het aantal verwachte autoā€™s per jaar, waardoor de berekende stikstof emissie maar liefst met een factor 365 te laag uitkwamā€, aldus Mars.

Problemen
De gang naar de rechter is een bittere pil voor het Van der Valk hotel en de gemeente, aangezien dit een vertraging oplevert voor de realisatie van het 150 kamer tellende hotel. De gemeente Hattem ziet in de komst van het hotel een impuls voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Volgens Mars heeft de gemeente het uitstel aan zichzelf te wijten. ā€œDe gemeente Hattem heeft doelbewust het risico genomen dat de gang naar de rechter genomen zou worden met uitstel van de plannen tot gevolg. Ze hadden beter eerst de zaken goed kunnen uitzoekenā€. De lokale milieuvereniging heeft enkele fundamentele problemen in het bestemmingsplan Van der Valk bij de politieke partijen in de Hattemse raad onder de aandacht gebracht.

Stikstofberekening
Op basis van de gegevens van de gemeente heeft de VLMH een stikstof berekening gemaakt. ā€œUit de resultaten van deze berekening blijkt dat de Natura 2000 gebieden in onze omgeving door Van der Valk meer belast worden dan toegestaan is. In het bestemmingsplan is dat echter niet te zien. De raad is gewezen op deze grove fout en op de consequenties van de uitkomst van de stikstofberekening. Er dient nader onderzoek gedaan te worden. In plaats daarvan kreeg de gemeenteraad een memo met een nieuwe berekening toegezonden met nagenoeg dezelfde lage stikstofemissie als eerder in de foutieve berekening. Wat blijkt: de lengte van de weg waarover al die autoā€™s aankomen is in de tweede berekening simpelweg vele malen korter gemaakt dan in de eerste berekening. Het niveau aan stikstof komt zo maar liefst 90% lager uit. Een opmerkelijke aanpassing die niet benoemd wordt en nauwelijks opvalt, tenzij je het ontwerp tot in de kleinste details kent en de desbetreffende plaatjes uit beide berekening naast elkaar legtā€.

Integriteit
De VLMH heeft twijfels over de integriteit van het proces. ā€œDe adviesgroep die de plannen met de foutieve eerste berekening opstelde, beoordeelde de zienswijzen mee en maakte vervolgens de aangepaste tweede berekening. In de plannen wordt toegegeven dat de methode die hier gebruikt wordt om vast te stellen hoeveel stikstofemissie er overblijft illegaal is. Er wordt op oude bemesting teruggevallen maar de gemeente, die nota bene al jaren eigenaar van de grond is, heeft over deze bemesting geen gegevens opgenomen. De VLMH navraag gedaan bij het gemeentebestuur over de cijfers. Het is onbegrijpelijk dat de raad dit bestemmingsplan goedkeurde. We hadden juist om extra zorgvuldigheid gevraagd. De gemeente en de provincie hebben immers een groot financieel eigenbelang bij het bedrijfsterreinā€.

Geen heroverweging
De gemeente laat via een woordvoerder weten dat de stikstofberekening inzake het Van der Valk dossier goed is uitgevoerd op basis van de geldende wetgeving en jurisprudentie. ā€œDit hebben wij laten toetsen door de Omgevingsdienst Noord-Veluwe. Daarbij is van belang dat voor de vaststelling van het bestemmingsplan voor het Van der Valkhotel in het bestemmingsplan Bedrijvenpark H2O op deze kavel bedrijven tot en met categorie 5.1 waren toegestaan. De uitstoot van deze bedrijven is veel hoger dan de uitstoot van een hotelā€. Een heroverweging van de raad is dan ook niet aan de orde, volgens de gemeente. Tot 1 december ligt het bestemmingsplan ter inzage. ā€œWanneer er geen beroepschriften worden ingediend bij de Raad van State, dan bepaalt de aanvrager wanneer hij de aanvraag voor de Omgevingsvergunning indient. Deze toetsen wij vervolgens en als alles akkoord is kan Van der Valk starten met de bouwā€, aldus de reactie van de gemeente.