Afbeelding
.

Raadsgriffier mist persoonlijk contact tijdens digitaal vergaderen

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – De gemeenteraad Hattem vergadert tegenwoordig digitaal. In het mozaïekscherm van de deelnemers is ook Tamara Weeda te zien. 

Zij is sinds april 2019 griffier van de gemeente Hattem en altijd aanwezig bij commissie- en raadsvergaderingen. Maar tot nu toe was Tamara niet zo zichtbaar. Alle reden voor een kennismaking.

Tamara is nu vaker in beeld tijdens raadsvergaderingen. “Normaal bij vergaderingen in het Stadhuis maakte RTV Hattem zelf de opnamen en sloegen ze mij over, omdat ik niet zo’n actieve rol heb”, vertelt Tamara. “Toen we digitaal gingen vergaderen, moest ik er in het begin wel aan wennen. Ik hoor vaak dat ik een beetje boze blik heb en probeer dus niet boos naar de camera te kijken.”

Hoewel Tamara tijdens de vergadering niet zo’n actieve rol lijkt te hebben, is haar werk allesbehalve rustig. “Als griffier ben ik de persoon die de raad ondersteunt in de besluitvorming. De gemeenteraad is het hoogste orgaan van een gemeente. Ik neem de raad mee in het besluitproces, toets stukken en adviseer”.

Procesbegeleider

Gemeenteraadsleden ontvangen enorm veel beleidsstukken en ingestuurde brieven. Op de vraag of Tamara dit allemaal leest, antwoordt ze: “Ik screen alles, maar alles lezen is niet te doen. Dat is voor mijn rol ook niet nodig. Ik toets de stukken op grote lijnen en niet op ieder vlak van de inhoud van een dossier.” De rol van griffier kan gezien worden als de procesbegeleider die toetst of besluitvorming op de juiste manier tot stand komt. Tamara heeft dan ook, net als veel andere griffiers, rechten gestudeerd. Ze is afgestudeerd in Staats- en Bestuursrecht, de richting die gaat over alles wat met de overheid en besluitvorming te maken heeft.

“Ik heb een aanstelling van 25 uur bij de gemeente Hattem. Dat is eigenlijk niet voldoende, want de gemeenteraad heeft ambities, bijvoorbeeld op het gebied van participatie. Dat betekent dat ik in mijn werk prioriteiten moet stellen”. Gelukkig krijgt Tamara assistentie van Ellen Landman die griffiemedewerker is en de afhandeling van de stukken verzorgt. Verder ondersteunt Ellen de Rekenkamercommissie die op verzoek van de raad is ingesteld.

Mis persoonlijk contact

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen vergaderen in het Stadhuis en digitaal vergaderen? “Het informele praatje voor de vergadering heb je nu niet. Ook na afloop een drankje en napraten gebeurt nu niet. Ik mis dat persoonlijke contact wel. Ook is het lastiger debatteren tijdens digitaal vergaderen. Je kan moeilijker de lichaamstaal, de non-verbale communicatie, zien en dat is jammer. Ik begin alleen aan de keukentafel met de vergadering en eindig daar ook alleen. Het maakt het allemaal een stuk minder leuk”.

Naast het griffiewerk heeft Tamara meer bezigheden. Ze is getrouwd en heeft een dochter van 10 en een zoon van 12 jaar. En ze is ZZP’er. “Ik heb een juridisch adviesbureau voor Staats- en Bestuursrecht. Als ZZP’er kan ik zelf bepalen of ik een opdracht aanneem of niet. Verder houd ik van wandelen bijvoorbeeld naar de plek waar de foto is genomen. Deze plek is zowel in de winter als de zomer fantastisch om naartoe te wandelen. Er is altijd iets te zien en het uitzicht naar de bruggen richting Zwolle vind ik mooi en gaaf.”

Tamara heeft daardoor een mooie balans tussen werk en privé en dat bevalt haar wel, want ze heeft graag de regie in handen.