Afbeelding
Foto: Archief

Toneelspektakel Kooi van Wassenaer gaat naar Katwijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – De groep Hattemers die tijdens het Dikke Tinnefestival op de planken stond met het straattoneel De Kooi van Wassenaer gaat opnieuw het podium op. Dit keer wordt het theaterspektakel opgevoerd in Katwijk aan den Rijn, in het kader van de feestweek rondom het 800-jarig bestaan van de stad. Afgelopen week werd een oriënterend bezoek gebracht aan Zuid Holland om de locatie alvast te verkennen en de plannen verder door te spreken. 

Theater

Het toneelspel rondom de graaf van Wassenaer werd in 2018 voor het eerst opgevoerd tijdens het Dikke Tinne Festival. Vanwege de heftige regenval tijdens deze editie werd op veler verzoek het spektakel vorig jaar opnieuw gespeeld tijdens het historische festival in Hattem. De groep bestaat uit een aantal enthousiaste vrijwilligers, onder aanvoering van Evert van Olst. Gerard Libert is de schrijver van het toneelstuk.

Het straattheater draait allemaal om graaf Jan II van Wassenaar die in 1512 gevangengenomen werd door hertog Karel van Gelre en zijn legeraanvoerder Maarten van Rossum. Van Wassenaar werd opgesloten in één van de torens van het Hattemse kasteel De Dikke Tinne. Hierin heeft “Jan met de scheve kaak” twee jaar lang gevangen gezeten.

Succes

Het optreden bleek een groot succes. Dit is in den lande niet onopgemerkt gebleven. De Oranjevereniging van Katwijk aan den Rijn vindt dit initiatief om de veroordeling van Jan van Wassenaer zo beeldend voor het voetlicht te brengen zo origineel, dat het verzoek kwam om het straattoneel nogmaals op te voeren , op 24 augustus in Katwijk. Het sluit volgens de Katwijkers naadloos aan bij de plannen om de geschiedenis van de familie van Wassenaer onder de aandacht te brengen van het publiek.

“Jan van Wassenaer was onze ambachtsheer van 1497 tot 1523. Dit jaar is het 800 jaar geleden dat Katwijk aan den Rijn voor het eerst werd genoemd in een akte die de graaf van Holland in het kasteel ‘t Sandt ondertekende. Dit betrof de strandvonderij die werd toegewezen aan de heer Van Wassenaer. De voorouders en nazaten van Jan van Wassenaer zijn nog steeds ambachtsheren.”

Feest

Dit alles wordt op 24 augustus gevierd met een historisch feest in het park, dat is overgebleven van Kasteel ’t Sandt, in aanwezigheid van de huidige ambachtsheer Arent Godfried Jan baron van Wassenaer van Catwijck.

Evert van Olst geeft aan dat de groep vrijwilligers direct enthousiast heeft gereageerd. Binnenkort gaan de repetities van start. Vanuit Katwijk wordt een bus geregeld waarmee alle Hattemers op de plek van bestemming worden gebracht. “Met het optreden van dit theaterspektakel zetten we Hattem ook elders in het land mooi op de kaart. Ik ben trots op het feit dat ongeveer 40 Hattemers zich geheel belangeloos inzetten - zowel voor als achter de schermen – om het straattoneel rondom de Kooi van Wassenaer nogmaals te laten zien.”