Afbeelding
Foto: Karel Fros

“Maak gebruik van de Deelauto”

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - In Hattem kun je gebruik maken van een deelauto. De gemeente Hattem stelt twee elektrische deelauto’s beschikbaar voor inwoners, toeristen en medewerkers van de gemeente. 

Karel Fros is als sleutelfiguur en beheerder van de door de gemeente beschikbaar gestelde elektrische auto’s nauw betrokken bij de deelauto’s in Hattem.

De Hattemer houdt een oogje in het zeil op de twee Renault Zoë’s. “Namens MyWheels let ik op de auto’s, zorg ervoor dat ze in de juiste zone geparkeerd staan, dat de accu’s goed geladen zijn en dat de auto niet te lang aan de laadpaal blijft hangen. Ook zorg ik ervoor dat er een melding wordt gedaan als de auto’s vuil zijn of als er iets aan mankeert. Daarnaast ben ik het lokale aanspreekpunt via de MyWheels website of de app. Als ambassadeur van MyWheels probeer ik zoveel mogelijk het gebruik van de auto’s te promoten.”

Autodelen

Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe. “Door het beschikbaar stellen van deelmobiliteit doorbreekt gemeente Hattem het dilemma van vraag en aanbod naar deelauto’s. Deelmobiliteit is nog een relatief nieuw fenomeen voor veel mensen binnen de gemeente. Deze deelauto’s zijn een mooie stap om zelfs te gaan kijken naar deelmobiliteit per wijk of buurt. De auto wordt gebruikt wanneer hij echt nodig is. De verwachting is ook dat de trend van individuele mobiliteit naar deelmobiliteit de komende jaren toeneemt. Naar verwachting hebben huishoudens met een tweede auto deze niet meer nodig met een deelauto in de buurt. Dat brengt Hattem een stapje dichter bij de gestelde klimaatdoelen. Wij kunnen dit mogelijk maken door inzet van Powered by Hattem en een subsidie vanuit de provincie Gelderland”, zo laat het team Duurzaamheid van de gemeente Hattem weten.

Uitleg

Karel geeft aan dat er in Hattem twee zones zijn waar een deelauto staat. Bij parkeerplaats De Bleek en de Kleine Gracht en omgeving. “Als je op de website of in de app een auto zoekt, wordt aangegeven wat de zone is. Op mywheels.nl en in de Mywheels app kan je je aanmelden en registreren. Als die registratie geverifieerd is kan je een deelauto van Hattem/MyWheels reserveren en gebruiken. Op de website staat een duidelijke uitleg hoe dit te doen en de regels waar je je aan moet houden.”

Kosten

Een deelauto kost gemiddeld 25 euro per dag, terwijl een eigen auto al snel tussen de 250 en 450 euro per maand kost. Dat is natuurlijk zonde als de auto het grootste gedeelte van de week voor de deur staat. Via Milieu Centraal kan je zelf berekenen welke optie voor jou het voordeligst is. 

In Hattem zijn ongeveer 14 reserveringen per maand per auto. Dit komt overeen met het landelijke gemiddelde van het gebruik van de deelauto. Karel raadt het gebruik van de Deelauto dan ook zeker aan. “Als je weinig gebruik maakt van een eigen auto en als je weinig of geen onverwachte ritten hebt, is het stukken goedkoper dan het bezit en gebruik van een eigen auto. Het is beter voor het milieu en je maakt parkeerruimte vrij.”

Met de code Hattem25 kan voor het eerste gebruik van de deelauto’s een korting verkregen worden. De kortingscode is geldig tot en met 31 december 2024 en eenmalig te gebruiken voor een eerste rit.

Voor meer informatie: www.hattem.nl/Inwoners/Duurzaamheid/Deelauto. 

twee keer liggende foto weerbaarheid

Weerbaarheidstrainingen afgesloten

HATTEM - Het Centrum voor jeugd en Gezin heeft weerbaarheidstrainingen georganiseerd voor kinderen van 7 tot 9 jaar in Hattem. Verdeeld over twee groepen namen in totaal 24 kinderen deel aan de BOKS weerbaarheidstrainingen. De lessen werden vorige week afgesloten.

Het ontdekken van eigen kracht, meer zelfvertrouwen creëren en ervaringsgericht bewust worden van lichaam en emoties waren de doelen van de B.O.K.S. weerbaarheidstrainingen die gegeven werden door Caroline van den Berg. Zij ontwikkelde deze training waarin boks elementen gecombineerd worden met mentale- en bewegingsactiviteiten. In het najaar wordt de weerbaarheidstraining in Epe gegeven. In de toekomst ook weer in Hattem. De gemeenten Hattem, Heerde en Epe wisselen dit bij toerbeurt af.