Afbeelding
Foto: Tjal

Aftellen is begonnen voor Tjal

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Eind vorig jaar kon u in de Hattemer het verhaal lezen van Tjal Osinga-Bijl. Zij had het allemaal goed voor elkaar tot, bijna 8 jaar geleden, een botsing met een deur haar leven compleet veranderde. Tjal kreeg twee jaar geleden de diagnose PCS; post commotioneel syndroom, waardoor ze dagelijks hoofdpijn en andere klachten heeft. In het artikel bracht zij PCS onder de aandacht, én vertelde ze geld in te zamelen voor een behandeling in Amerika. Binnenkort reist ze af naar Utah voor haar behandeling.

“In Nederland heb ik meerdere behandelingen geprobeerd en zeggen ze dat ik er mee moet leren leven, maar nu is er hoop. Bij Cognitive FX in Utah (USA) hebben ze een passende behandeling. Een hele kostbare behandeling, waarvoor ik geld ben gaan inzamelen. Mijn eerste doel is bereikt, ik heb PCS meer onder de aandacht weten te brengen. En er heeft zelfs al iemand contact gezocht die zich erg herkende in de klachten en nog nooit van PCS gehoord had. Mijn tweede doel is al een eindje op weg. Wat is het bijzonder om te merken dat vrienden, kennissen, familie en zelf mensen die ik niet ken mij willen helpen! Dat raakt mij enorm en doet me heel erg goed. De crowdfunding heeft al meer dan 4000 euro opgebracht. Dat is nog niet het hele bedrag wat ik nodig heb en alle hulp is nog ontzettend welkom. Gelukkig kan ik door hulp van mijn familie wel afreizen.”

In Utah begint Tjal de behandeling met een speciale fMRI scan die het functioneren in haar hoofd in kaart brengt. “Op basis hiervan zal een persoonlijk programma voor mij gemaakt worden. En dan mag ik twee weken lang, vijf dagen in de week, acht uur per dag aan de slag. Ik zie er heel erg naar uit om eindelijk te gaan starten. Tegelijkertijd is het ook wel heel spannend”, laat Tjal weten.

De Hersenstichting en het Amsterdam medisch centrum doen onderzoek naar de effecten van de behandeling van Cfx. “Hierdoor komen we in Nederland hopelijk een stukje dichterbij vergoeding voor deze behandeling. Aan dit onderzoek mag ik meedoen. Hiervoor mag ik drie keer naar Zeist naar het voetbal medisch centrum voor allemaal verschillende testen. De eerste meting was voordat ik in behandeling ben geweest en de laatste twee respectievelijk 1 maand en 6 maanden na de behandeling.”

De avonturen van Tjal zijn te volgen via www.Opwegnaareenlevenzonderhoofdpijn.jouwweb.nl. Wie meer wil weten over de behandeling, kan een kijkje nemen op www.cognitivefxusa.com.