Afbeelding
.

Locatieonderzoek Knarrenhof aangeboden

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - ‘Knartrekkers’ Chantal Smits en Sandra Oosterveen hebben een locatieonderzoek aangeboden voor de vestiging van een Knarrenhof in Hattem. Uit het onderzoek komen vier geschikte locaties voor het realiseren van een Knarrenhof in Hattem naar voren. Welke dit zijn, willen de knartrekkers liever niet prijs geven. De grond in Hattem is schaars en er zijn meer kapers op de kust. 

Knarrenhof

De Stichting Knarrenhof is een landelijke stichting met een maatschappelijk doel, namelijk de leeftijdsbestendige bouw van woongroepen voor onder meer zelfredzame senioren realiseren.

Momenteel is 20% van de Hattemers ouder dan 65 jaar en tot 2035 zal dat percentage groeien naar 25%. De vraag naar levensloopbestendige en seniorenwoningen is nu al groot en verwacht wordt dat dit fors gaat toenemen. Dit soort woningen worden weinig gebouwd. Het gevolg is dat ouderen veel te lang blijven zitten in te grote woningen. Bij voldoende aanbod van levensloopbestendige en seniorenwoningen zou er ook veel meer doorstroming zijn in een woningmarkt die op slot zit. Dit woningprobleem heeft ertoe geleid dat landelijk de Stichting Knarrenhof is opgericht. Knarrenhof staat voor een plek waar mensen zelf hun eigen en gemeenschappelijke woonruimte bepalen. Waar ze onderling afspreken elkaar te helpen, wanneer dat nodig is. Een plek waar de woningen berekend zijn op een tijd waarin misschien meer zorg nodig is. Een plek die duurzaam is en ook toegankelijk is voor mensen met een krappere beurs. Waar autonomie, samen leven en privacy hand in hand gaan. Ook in Hattem is Knarrenhof broodnodig, aldus de groep Knartrekkers in Hattem.

Knartrekkers

Het was Chantal Smits die een aantal jaren geleden de aanzet gaf om te komen tot een Knarrenhof in Hattem. Samen met Sandra Oosterveen, Ferry Rassers en Herman Koopman vormt zij de groep ‘Knartrekkers’.

Wethouder Auke Schipper, die namens het college het locatieonderzoek in ontvangst nam, stelt dat het onderzoek een goede aanzet is om te komen tot een Knarrenhof in Hattem. “Het zijn vier kansrijke locaties. De mogelijkheid voor de bouw van een alternatieve woonvorm, zoals een Knarrenhof, is al in de omgevingsvisie opgenomen”. Wethouder Schipper draagt het rapport op verzoek van de initiatiefnemers over aan zijn opvolger.